Nieuws

Europese belegger schoorvoetend naar beurs

Europese fondsbeleggers wisten de beurs afgelopen maand weer te vinden, maar van grote risicobereidheid was geen sprake, aldus Detlef Glow.

Europese beleggers stapten afgelopen maand massaal in beleggingsfondsen en ETF's, nadat ze in maart al even massaal waren uitgestapt. Beleggers hadden er blijkbaar vertrouwen in dat de enorme stimuleringspakketten van centrale banken en regeringen de beurzen weer hoger zullen zetten.

Dat wil niet zeggen dat de Europese belegger risk-on ging, want niet aandelenfondsen (+7,9 miljard euro) maar obligatiefondsen (+29,6 miljard euro) waren het meest gevraagd. Ook mixfondsen (+5,7 miljard euro) en grondstoffondsen (+2,4 miljard euro) stonden in de belangstelling. Dissonant waren de alternatieve fondsen (-6 miljard euro), die ook in mei werden gedumpt. 

In totaal stroomde er in mei voor 40,9 miljard euro in Europese langetermijnfondsen. ETF's droegen 5,3 miljard euro bij. Geldmarktfondsen zijn in deze cijfers niet meegenomen, doordat ze vooral worden gebruikt om cash te parkeren, dus voor de korte termijn zijn bedoeld. 

Omzet Europese beleggingsfondsen in mei 2020

raex

Aandelen wereldwijd (6,2 miljard euro) was de best verkochte beleggingscategorie, gevolgd door wereldwijde bedrijfsobligaties in dollar (+4,4 miljard euro) en euro bedrijfsobligaties (+4,4 miljard euro).

Fondswinnaars mei 2020

raex

Aan de andere kant van het spectrum zaten de absolute return bond EUR-fondsen (- 3 miljard euro) . Ook aandelen opkomende markten (-2,9 miljard euro) en converteerbare obligaties wereldwijd (-1,8 miljard euro) waren afgelopen maand impopulair.

Fondsverliezers mei 2020

raex

J.P. Morgan AM was in mei het best verkopende fondsenhuis in Europa met een omzet van 16,8 miljard euro. De nummers twee en drie waren BlackRock (+13,7 miljard euro) en Morgan Stanley (+4,2 miljard euro).

Maar het beeld is vertekend. Zonder de omzet van geldmarktfondsen bedroegen de omzetten van J.P. Morgan AM (+3,5 miljard euro), BlackRock (+6,4 miljard) en Morgan Stanley (+ €2,1 miljard) heel veel minder, en was niet J.P. Morgan AM maar BlackRock afgelopen maand de absolute grootverdiener. 

Omzet beleggingshuizen in mei 2020

raex


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie