Nieuws

Cash is trash

Verkopen op de top en tijdelijk vluchten in cash klinkt verstandig als het duidelijk zou zijn waar de top is. In werkelijkheid is dat zeer lastig te bepalen. Een belegger kan daarom beter vasthouden aan het besef dat een belegging in aandelen op de lange termijn 8% per jaar oplevert, en cash weinig tot niks.

Cash is king is zo’n spreuk die tijdens beurscrises altijd zeer populair is. Een andere veel gebruikte beurswijsheid komt uit de achttiendee eeuw van de Britse bankier en edelman Baron Rothschild, wiens credo was : “Buy when there's blood in the streets, even if the blood is your own."

Al deze beurswijsheden suggereren min of meer hetzelfde. Als beleggers hun huiswerk netjes doen, dan kunnen ze de markt timen.

Als aandelen te duur worden, moet u verkopen, of zelfs short gaan. Als iedereen bang is, dan koopt u dezelfde aandelen voor een prikkie terug.

Lange termijn

Maar is dat voor een belegger wel een nuttig advies? Wat is goedkoop, en wat is duur? Ook professionals hebben vaak geen flauw benul. Vrijwel niemand had de corona-sell-off in maart zien aankomen, net zo min als het herstel in april en mei.

Volgens vermogensbeheerder Blair duQuesnay van Ritholtz Wealth Management is het beste advies toch nog altijd om te blijven zitten. Kijk naar de lange termijn, is het devies. "Het timen van markten is zelfs voor de allerbeste beleggers de afgelopen decennia vreselijk moeilijk gebleken."

8% plus

Beleggers moeten voor zichzelf een paar dingen bepalen. Wat is de beleggingstermijn? En hoeveel pijn kan tijdelijk worden genomen?

Beleggers die meer pijn resistent zijn, kunnen gerust meer risico met aandelen nemen. Als de beleggingshorizon maar lang genoeg is en u belegt regelmatig wat geld in aandelen, dan kunt er op basis van de historie vanuit gaan dat er bij aandelen een rendement uitrolt van tussen de 8% en 10%.

Bij obligaties is de opbrengst iets minder. Cash levert op de lange termijn niks op. Het is zoals de bekende belegger Ray Dalio ooit zei: Cash is trash

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie