Nieuws
Beheerkosten: Op naar de 0%
De trend naar steeds lagere beheervergoedingen is ongebroken, zegt Ben Johnson van Morningstar. Niet de sky is the limit, maar de bodem van 0%.
In onzekere tijden kiezen beleggers toch iets vaker voor het kundige advies van een actieve fondsmanager. Dat blijkt ook weer tijdens de huidige coronacrisis waarbij ETF's en indexfondsen een grotere uitstroom zagen dan actieve beleggingsfondsen.
Maar dat is tijdelijk, zegt Ben Johnson, ETF-expert van Morningstar in een column. De trend van actief naar passief is volgens hem ongebroken, en hetzelfde geldt voor de daling van de beheervergoedingen.
Miljarden winst door dalende fee's
Volgens Johnson hebben beleggers door de dalende fee's de laatste jaren tientallen miljarden extra verdiend. Om een voorbeeld te geven. In 2019 daalde de gemiddelde fee voor een gemengde modelportefeuille van actieve en passieve fondsen van 0,48% naar 0,45%. Johnson: “Voor Amerikaanse beleggers leverde dat 5,8 miljard dollar aan besparingen op.”
Dat is maar één jaar! Sinds 1990 zijn volgens Johnson de fee’s van passieve fondsen met 57% gedaald tot 0,13%. Bij actieve fondsen zakte de (Amerikaanse) beheerkosten met 22% tot 0,66%.
Drie basistrends
Daar zijn volgens Johnson drie grote trends voor verantwoordelijk:
- Ten eerste hebben beleggers zelf gezorgd voor de lagere fee's door massaal over te stappen naar ETF’s en indexfondsen. Om toch zoveel mogelijk klanten te houden, moesten actieve fondsen hun tarieven wel verlagen. Tegelijkertijd was er ook tussen ETF’s onderling meer concurrentie, wat de beheerkosten verder drukte.
- Bij financieel adviseurs duurde het even, maar ook daar worden nu steeds vaker passieve fondsen aangeraden aan hun klanten in plaats van actieve. Voor hun biedt dat nog een extra voordeel. Ze kunnen namelijk vrij geruisloos hun eigen tarieven een stukje verhogen. Johnson waarschuwt beleggers dat ze hier alert op moeten zijn.
- ETF’s en indexfondsen zijn een integraal onderdeel uit gaan maken van de pensioenopbouw in veel landen.
Voor de korte termijn verwacht Johnson dat de fee's licht oplopen als gevolg van de coronacrisis. Dat was ook zo in 2009 tijdens de kredietcrisis. Maar dat was toen van korte duur, en dat zal het nu ook zijn, verwacht hij. De beheervergoedingen zullen alleen maar verder dalen. Helemaal tot 0% zal het niet gaan, maar de richting is duidelijk.