Nieuws

Private equity maakt nieuwe miljardairs

Institutionele beleggers hebben de laatste jaren enorme bedragen in beheer gegeven bij private equity-managers. Dat heeft een rendement opgeleverd ongeveer gelijk aan de beurs, maar de managers stinkend rijk gemaakt.

Minder aandeelhouders en geen last van koersschommelingen en kwartaalcijferdwang. Dat zijn enkele van de meest genoemde voordelen van private equity. Een bedrijf in handen van private equity kan de blik meer op de toekomst richten, heet het ook vaak. Maar is dat wel zo?

Ludovic Phalippou, professor financiële economie aan de universiteit van Oxford, heeft zo zijn twijfels. Veel PE-managers voelen namelijk de druk om op weg naar een beursexit de winst en omzet van een bedrijf te maximaliseren. Voor de langetermijnvooruitzichten van een bedrijf is dat niet per se goed.

Want bij een exit stroomt het geld binnen bij PE-managers. Phalippou spreekt van absurde prestatiebeloningen. Zo werd er tussen 2006 en 2015 voor 230 miljard dollar aan bonussen en andere prestatiebeloningen uitgekeerd. Het heeft volgens hem een nieuwe kaste van PE-miljardairs doen ontstaan. Het blad Forbes telde er vorig jaar zeventien. 

Rendement gelijk aan beurs

Institutionele beleggers die de afgelopen jaren duizenden miljarden hebben belegd in PE, hadden hier op zich geen last van. Volgens Phalippou was het rendement op PE tussen 2006 en 2019 een keurige 11% per jaar, wat ongeveer evenveel is als het rendement op de beurs.

De vraag is alleen hoe lang dat is vol te houden. Volgens Phalippou kun je niet zeggen dat bedrijven in handen van PE-partijen structureel beter worden gerund dan beursgenoteerde bedrijven.

Dat betekent dat al het geld dat richting PE-managers vloeit, ergens anders wordt gemist, bijvoorbeeld voor investeringen of de belangenbehartiging van andere stakeholders.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie