Nieuws

Moody's verwacht faillissementsexplosie in EM

Het aantal defaults in opkomende markten is nu nog relatief gering, maar dat gaat veranderen, waarschuwen kredietbeoordelaars. Moody's rekent op een defaultratio van 13,7% in de markt van EM-bedrijfsobligaties.

De coronacrisis treft bedrijven overal in de wereld, maar bedrijven in opkomende markten worden extra hard getroffen. Dat is een waarschuwing van de grote kredietbeoordelaars S&P Global en Moody’s.

Volgens persbureau Reuters heeft S&P Global sinds het virus zich heeft uitgespreid 1800 credit-ratings verlaagd of gewaarschuwd dat er een verlaging aan zit te komen. In 420 gevallen betrof dat obligaties uit emerging markets.

Wanbetalingen

Het aantal wanbetalingen of defaults valt nu nog mee, maar Moody’s voorspelt dat het een kwestie van tijd is voordat die op gaan lopen. De kredietbeoordelaar verwacht dat 13,7% van de EM-bedrijfsobligaties een default aan de broek krijgt en dat is zelfs nog meer dan tijdens de kredietcrisis van 2008.

Volgens het Institute of International Finance gaat het om enorme kedietverliezen. De laatste tien jaar zijn de bedrijfsschulden in de opkomende markten met ruim twee derde gestegen, van achttien biljoen dollar naar 30 biljoen dollar. 

Zowel grote als kleine bedrijven lopen gevaar failliet te gaan. Een van de zwaarste downgrades betreft in april het Mexicaanse olieconcern Pemex, dat voor 60 miljard dollar aan schulden heeft uitstaan.

Van investment grade naar junk 

De Amerikaanse zakenbank J.P. Morgan verwacht dat er in Mexico nog meer grote downgrades zullen volgen, zodra Mexicaanse staatsschulden de status van investment grade verliezen. Investment grade zijn bij S&P Global alle obligaties met een kredietoordeel boven BBB-. Alles daaronder is speculative grade of junk.

Niet iedereen is zo pessimistisch, schrijft Reuters. Steve Cook van vermogensbeheerder PineBridge vindt de inschatting van Moody’s zwaar overdreven. Hij schat dat ongeveer 215 miljard dollar aan bedrijfsschulden nu een S&P-rating heeft van BBB-.

Valutarisico

In totaal staat er voor iets meer dan 1000 miljard dollar aan EM-bedrijfsobligaties uit met een investment grade. Cook verwacht dat daarvan slechts 3,5% het risico loopt de junkstatus te krijgen.

Cook wijst er op dat er in opkomende markten in elf van de laatste twaalf jaar minder defaults waren dan in de Verenigde Staten. De EM-bedrijven hebben ook minder schulden dan in de VS. PineBridge heeft in zijn modelportefeuille daarom het aandeel EM-obligaties verhoogd van 15% naar 20%.

Daar staat volgens veel analisten tegenover dat zelfs al hebben EM-bedrijven weinig schulden, ze toch kwetsbaarder zijn voor wereldwijde crises, omdat hun schulden genoteerd zijn in dollars. Als de Mexicaanse peso of de Indonesische roepia keldert tegenover de dollar dan loopt de waarde van de schuld automatisch op. Tot nu toe zijn valuta uit emerging markets redelijk overeind gebleven, maar dat kan veranderen als de coronacrisis blijft woeden in landen als Mexico en Brazilië. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie