Nieuws

Aandelen liftbedrijven goed voor elke portefeuille

Wie nog een plekje in zijn portefeuille heeft, zou eens naar de wellicht niet zo voor de hand liggende liftindustrie moeten kijken. Al bijna 170 jaar stabiele groei.

Vermogensbeheerder Columbia Threadneedle Investments heeft hoge verwachtingen van de markt voor liften. Het is een niche-belegging, maar wel een lucratieve, aldus de assetmanager.

Volgens fondsbeheerder David Dudding is het een industrie met een stabiele groei sinds de Amerikaan Elisha Graves Otis in 1853 een veiligheidsrem uitvond voor liften. En er zijn geen tekenen van structurele vertraging.

De verkoop van liften is volgens Dudding nog niet eens het belangrijkste voor een producent. Waar het meer om gaat, is de service die erbij hoort. Dat levert een min of meer gegarandeerde inkomenstroom op over een lange termijn.

Otis marktleider

Wat het bovendien interessant maakt voor beleggers is dat er maar weinig grote spelers zijn. In Europa zijn er Kone (Finland), Schindler (Zwitserland) en ThyssenKrupp (Duitsland). In de Verenigde Staten marktleider Otis.

Samen hebben deze vier een marktaandeel van ongeveer 58%. Bij alleen de nieuw geïnstalleerde liften is het zelfs bijna 75%. Vooral China is volgens Dudding een snelgroeiende markt met bijna 60% van de orders.

Maar de meeste winst valt dus niet te behalen met de levering en installatie van een nieuwe lift, maar met het servicecontract dat daarbij hoort.

Service op afstand

Dudding gelooft wel dat als de groei in China afvlakt er naar andere manieren gezocht moet worden om de marges te verhogen.

Denk bijvoorbeeld aan meer en betere service op afstand zodat liftingenieurs niet meer continue over de hele wereld moeten vliegen. Kunstmatige intelligentie zal daarbij zeker een belangrijke rol gaan spelen.

Van de grote vier zijn Otis, Schindler en Kone beursgenoteerd. Staalconcern ThyssenKrupp heeft zijn liftendochter onlangs verkocht aan de investeringsmaatschappijen Advent International en Cinven voor negentien miljard dollar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's