Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Beleggingsconsensus: Het ene neutraal is het andere niet

Is het laf of twijfel? Feit is dat de beleggingsconsensus momenteel neutraal is over alle beleggingscategorieën. Dat wil niet zeggen dat er geen keuzes worden gemaakt. Wat kopen professionele beleggers?

Beleggers blijven optimistisch over economisch herstel. Het nieuws over de lockdown-versoepelingen en afnemende virusbesmettingen is positief ontvangen. Er was al veel vertrouwen in de steunmaatregelen van overheden en centrale banken, maar nu de coronabeperkingen in het westen geleidelijk worden teruggedraaid, hebben aandelenkoersen een impuls gekregen.

De politieke spanningen, met name de handelsoorlog tussen China en Amerika, drukken de stemming niet. Beleggers lijken ervan uit te gaan dat de bedrijfswinsten weer snel terug zijn op de oude niveaus. Ze rekenen op een V-vormig herstel: na de scherpe daling volgt een snelle, steile klim omhoog.

De vraag blijft of de sterk gestegen koersniveaus de verwachte winstdalingen kunnen doorstaan. Professionele beleggers hebben daar geen duidelijk antwoord op. De beleggingsconsensus is namelijk neutraal voor alle assetcategorieën. Cash staat bovenaan met 42% positieve aanbevelingen en 24,2% negatieve aanbevelingen.  

Iets negatiever over vastgoed

Nummer twee, vastgoed, blijft met 61,5% houdadviezen duidelijk neutraal, maar door de stijging van het percentage negatieve aanbevelingen van 10,7% naar 15,4% is de consensus per saldo iets negatiever geworden.

Aandelen handhaven hun neutrale aanbeveling, maar het percentage negatieve aanbevelingen is opnieuw toegenomen, van 30,6% naar 37,5%. Dat is iets meer dan de koopadviezen (35,4%)

De obligatieverwachtingen zijn opnieuw gestegen. De positieve aanbevelingen zijn met 24,4% gestegen tot 27,9%. De recente opwaardering van onderwegen naar neutraal krijgt steeds meer kracht.

Grondstoffen is de nieuwe hekkensluiter in de ranking. Een meerderheid (59,4%) is neutraal, slechts 15,6% positief.

Beleggingsconsensus: Alle beleggingscategorieën staan op neutraal

Regio-allocatie: Azië minus Japan is de plek to be

De opvallendste wijziging in de regio-allocatie is dat de consensus een duidelijke koerswijziging heeft gemaakt ten gunste van de regio Pacific-ex Japan. Deze aandelenregio heeft nu - samen met de VS  - een positieve aanbeveling en staat met stip bovenaan.

Opmerkelijk is de verdubbeling van de positieve aanbevelingen tot 43,5%. Geen enkele assetmanager adviseert momenteel een onderweging. 

Amerika is iets aantrekkelijker geworden met een stijging van de koopadviezen, van 46,2% naar 52%, en een daling van de negatieve aanbevelingen, van 19,2% naar 14,0%.

Japan naar neutraal

De meningen over emerging markets blijven stabiel, maar wel met een licht negatieve trend. De consensus zette deze regio vorige maand terug naar neutraal en dat wordt deze maand bevestigd. Het percentage negatieve aanbevelingen stijgt van 22% naar 25%. Het aantal positieve aanbevelingen blijft met 35,42% vrijwel gelijk.

Japan wordt van neutraal teruggezet naar onderwogen. Dit is het resultaat van een halvering van het percentage positieve aanbevelingen (van 17,7% naar 8,2%. Een meerderheid van 59,2% is overigens nog altijd neutraal.

Over Europa is de consensus duidelijk het meest negatief. Terwijl de koopadviezen verder daalden van 23,5% naar 16,0% stegen de verkoopadviezen van 41,2% naar 44,0%.

Sectorallocatie: Gezondheidszorg blijft meest populair

De sectoren die het minst last hebben van de coronacrisis - health care, IT en communication services - staan bovenaan de kooplijstjes van professionele beleggers.  Consumer staples, een duidelijk defensieve sector, komt daar nu bij.

Health care is en blijft veruit de meest populaire sector. Een meerderheid van 84,6% is positief en er is nog steeds geen enkele negatieve aanbeveling. 

Over consumer discretionary is de consensus negatiever geworden, waardoor de aanbeveling is afgedaald tot onderwegen. Er zijn geen positieve aanbevelingen meer. We hebben het hier over de producenten van niet-essentiële consumptiegoederen, een sector die het in crisistijden doorgaans moeilijk heeft. Tot nu toe heeft de sector dit jaar overigens beter gepresteerd dan verkopers van essentiële consumptiegoederen.

Financials blijvn op de een na laatste plaats in de ranking staan. Het aantal negatieve aanbevelingen is met 7,7% toegenomen tot 53,8%. Nutsbedrijven staan ook deze maand weer laatste. 

Creditallocatie: Liever bedrijfsobligaties dan staatsobligaties

Deze maand één opvallende wijziging in de consensus: emerging markets debt (EMD) gaat na vijf maanden terug overwegen naar neutraal. Corporate bonds zijn nu de enige obligatiecategorie met een koopadvies.

Bijna 47% van de assetmanagers is nu positief over kredietwaardige bedrijfsobligaties. De negatieve aanbevelingen daalden opnieuw, nu van 21,6% naar 14,3%.

Voor EMD zijn de druiven zuur. De positieve aanbevelingen namen deze maand af van 43,5% naar 34%, terwijl tegelijkertijd de neutrale aanbevelingen sterk stegen: van 37% stijgen naar 51,01%. 

Year-to-date deed geen obligatiecategorie het beter dan inflation linked bonds. De consensus is stabiel: 42,1% is neutraal, 36,8% positief.

xxxx

De meningen over high yield-obligaties zijn licht verbeterd; 42,86% van de assetmanagers is neutraal, de positieve aanbevelingen stegen van 26% naar 30,6%.

Government bonds blijven onderwogen, waarbij de de consensus per saldo iets negatiever is geworden Het percentage positieve aanbevelingen ging weliswaar omhoog van 11,9% naar 16,3%, maar tegelijkertijd stegen de negatieve opinies sterker, van 38,1% naar 51,1%.

Boodschappenlijstje

Beleggers die de consensus volgen, en dat is zeker geen slechte strategie, kopen aandelen uit de VS en Japan en dan het liefste in de sectoren gezondheidszorg, IT, telecomservices en consumer staples. Wat betreft obligaties is de keuze simpel: bedrijfsobligaties met relatief lage risico's.


Berekening consensus

Alpha Research inventariseert maandelijks de assetallocatie-opinies van fondsenhuizen, assetmanagers en researchpartijen van zowel de buy- als sellside. Deze opinies worden door Alpha Research geactualiseerd in een database.

De meeste partijen gebruiken de categorieën overwegen, neutraal en onderwegen als aanbeveling. Respectievelijk zijn de waarden +1, 0, en -1 van toepassing. Deze waarden leiden tot een gemiddelde.

In de rapportage komen het gemiddelde en de trend van de aanpassingen aan bod om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de beleggingsopinies. 


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Assetallocatie