Nieuws

Nu in grondstoffen beleggen

Volgens multi-assetspecialist Jeroen Blokland van Robeco heeft de minst populaire beleggingscategorie de beste kansen als het economisch herstel begint. Daarom heeft Robeco de weging van grondstoffen in zijn mixfondsen verhoogd.

Volgens Blokland zal de productiesector eerder de crisis te boven komen dan de dienstensector, die nog steeds te maken heeft met beperkende coronamaatregelen, zoals social distancing. “Het effect van maatregelen op bepaalde dienstgerelateerde sectoren is langduriger dan op de productiesector."

Voor de grondstoffenarkt is dat een goede zaak. Want terwijl de vraag naar grondstoffen weer toeneemt, zal de aanbodkant nog lange tijd onder druk staan. "Een goed voorbeeld hiervan is olie, waar de OPEC+ het aanbod met bijna tien miljoen vaten per dag heeft teruggebracht. Een soortgelijke aanpassing verwacht Blokland ook voor industriële metalen," al zal die minder gecentraliseerd plaatsvinden.

Bijzonder optimistisch is Blokland over de kansen van edelmetalen. Die vormen volgens hem een goede belegging in voor- en tegenspoed. Vooral goud is in uiteenlopende macro-economische scenario’s een goede belegging.

"De status van veilige haven werd nog eens overtuigend bewezen toen het coronavirus de wereldeconomie trof. De prijs van goud steeg in april tot boven de 1.700 dollar, bijna net zo hoog als de piek in 2011 en 2012."

Vergeet zilver niet

Niet dat Blokland rekent op een nieuwe sell-off. Daar zijn de stimulantia van overheden en centrale banken te ruim voor. Sterker, de beleggingsstrateeg acht het waarschijnlijk dat de inflatie op termijn weer stijgt. Ook dat speelt de goudprijs in de kaart.

"De centrale banken hebben al aangegeven dat ze bereid zijn de inflatie binnen hun jurisdictie tot boven de doelstelling te laten oplopen. Wij verwachten dat goud het uitstekend gaat doen bij de terugkeer van groei en inflatie.”

Misschien nog beter kan het minder edele broertje zilver presteren. Blokland: "Ten eerste omdat goud en zilver meestal samen opgaan in hun beweging. En ten tweede omdat zilver, in tegenstelling tot goud, industriële toepassingen kent, dus profiteert van een wereldwijd aantrekkende vraag. De verhouding goud/zilver bereikte de laatste jaren soms een extreem niveau. Wij verwachten een omgekeerde beweging in dit cijfer als de industriële vraag terugkeert.”

Grondstoffenprijzen extreem gedaald

Reductie risico opkomende landen

Voor de uitbreiding van de positie in grondstoffen heft Robeco de weging van aandelen uit opkomende landen verlaagd. “Aandelen uit opkomende markten hebben een aanzienlijk, zo niet V-vormig, herstel ingeprijsd, dat weinig ruimte laat voor fouten,” aldus Blokland.

Dat geldt volgens de multi-assetspecialist niet voor de grondstoffenmarkt. "Van alle risicovolle beleggingscategorieën hebben grondstoffen het wereldwijde economische herstel dat we voor de komende kwartalen verwachten het minste ingeprijsd."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen