Nieuws

Vijf gevolgen van de oliecrash

De olie- en gasprijzen hebben zich na de crash in april enigszins hersteld. De effecten voor de lange termijn zijn echter enorm. Sarasin signaleert vijf trends.

Als een markt de laatste maanden door elkaar is geschud dan is het wel de olie- en gassector. De prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI) vertelt een groot deel van het verhaal. Die begon het jaar boven de 60 dollar om vervolgens onder nul dollar te dalen in april om vervolgens weer op te lopen tot bijna 40 dollar vandaag. Het zijn extreme bewegingen.

Vermogensbeheerder Sarasin verwacht dat de volatiliteit nog wel even aanhoudt. Volgens hoofd aandelenresearch Alex Cobbold zal de WTI-prijs uiteindelijk stabiliseren ergens rond de 40 dollar per vat. Het zal de aandelenkoersen van olieconcerns weinig helpen, verwacht Cobbold.

Vijf trends

Dat is een van de vijf trends die Cobbold voorspelt voor de komende 12 maanden. Hier zijn de andere:

  1. Hogere energiekosten
    Mens en bedrijf moeten rekening houden met hogere energieprijzen. Dat heeft te maken met de enorme volatiliteit op de markten. Die volatiliteit brengt risico’s met zich mee voor oliehandelaars, en die risico’s zullen ze willen doorberekenen aan de klant.

  2. Gouden tijd voor raffinaderijen
    De vraag naar benzine, kerosine en andere verwerkte olieproducten is door de Covid-19 pandemie gekelderd. Dat leidde tot overschotten. Nu de economie echter weer op gang komt en de vraag toeneemt, kunnen de overschotten snel omslaan in tekorten, ook omdat raffinaderijen de laatste maanden hun productie drastisch hebben verlaagd. 

  3. Gasprijzen gaan stijgen
    Dat heeft te maken met het feit dat er bij de schalie-olieproductie in de VS veel gas vrijkomt als bijproduct. Dat gas wordt uiteraard ook verkocht en drukt de gasprijzen al jaren. De afgelopen maanden is de schalie-oliesector veel minder gaan produceren. Dat betekent dus ook minder gasproductie. Als de vraag stijgt, kan dat ook op deze deelmarkt leiden tot tekorten.

  4. Geen hogere aandelenkoersen
    Cobbold denkt dat het herstel van de olie- en gasprijzen niet gepaard gaat met een herstel van de aandelenkoersen. Het tegendeel is eerder waar. Beleggers kijken bij hun investeringen in de energiesector niet één, maar meerdere jaren vooruit. En wat ze in de toekomst zien, is een structureel lager rendement op het geïnvesteerd vermogen, zowel qua dividend als koerswinst. Dat maakt beleggingen in de oliesector op de lange termijn oninteressant.

  5. De dagen van OPEC zijn geteld
    Cobbold denkt dat de OPEC de komende maanden meer eensgezind wordt, en zal proberen de olieprijzen met quota's te sturen. De ironie is dat OPEC daarmee het eigen graf graaft. Het zal de trend richting duurzame energie versnellen Een hoge olieprijs is een extra argument om ernst te maken met de duurzame energietransitie. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie