Nieuws

Reken op een zwak Chinees herstel

Omdat de Chinese overheid dit keer niet alles uit de kast zal trekken om de economische groei aan te zwengelen, verwacht ABN Amro dat het Chinese herstel pas in 2021 echt vaart zal krijgen.

De Chinese economie werd als eerste getroffen door de coronacrisis en komt er als eerste ook weer uit. Dat blijkt onder meer uit de Chinese industriële productie die in april en mei alweer een kleine plus liet zien en uit de volle forensentreinen in stedelijke agglomeraties als Guangzhou en Sjanghai.

Back to normal dus? Niet helemaal, zegt Arjen van Dijkhuizen van ABN Amro. Econoom Van Dijkhuizen, gespecialiseerd in opkomende markten, heeft de Chinese groeiraming voor 2020 naar beneden bijgesteld van 3% naar 2%. Dat is ver beneden het niveau van de laatste jaren, toen de groei in China altijd 6% of meer bedroeg.

Geen whatever it takes

Dijkhuizen geeft voor deze mindere gang van zaken een aantal redenen. Ten eerste is er door corona nog veel onzekerheid in de wereld. Tel daarbij de handelsstrijd met de VS op en het is duidelijk dat de Chinese export zich niet in een handomdraai zal herstellen tot het niveau van voor de crisis.

Daarnaast is er een binnenlandse factor die minstens zo belangrijk is. De afgelopen jaren had de Chinese overheid er een handje van om tegenvallende cijfers op te vangen met hogere overheidsuitgaven. Dit kwam het best tot uitdrukking tijdens de kredietcrisis van 2007-2008 toen ook de Chinese centrale bank bijsprong met een ruim monetair beleid. De Chinese groei in de jaren 2007 tot en met 2010 bleef daardoor gemiddeld boven de 10%.

Tijdens de coronacrisis is die extra financiële steun er weliswaar ook, maar minder. De overheid beperkt zich dit keer tot het redden van banen en voorkomen van armoede. De terugkeer naar het oude groeipad is volgens Van Dijkhuizen voor Beijing van ondergeschikt belang. Dat blijkt onder meer uit het feit dat de Chinese regering voor het eerst in 30 jaar geen groeiprognose heeft gegeven. 

“Beijing will not do ‘whatever it takes’ to guarantee a certain growth pace or range”

Heel lang hoeven de Chinezen overigens niet te wachten op de terugkeer van hoge economische groei. In 2021 is volgens Van Dijkhuizen 7% mogelijk, mits Covid-19 niet nog een keer hard toeslaat. Het IMF is nog iets positiever met groeiverwachtingen van 9,2% in 2021, tegen een magere 1,2% in 2020.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie