Nieuws
Particuliere beleggers stappen massaal in aandelen
Er is niet voor niets een rij bij brokers. Best vreemd gezien de coronacrisis, maar beleggen is nu goedkoper, jongeren zien dit als een kans om rijk te worden en er wordt zeker ook belegd uit verveling.
Particuliere beleggers hebben normaalgesproken weinig uithoudingsvermogen tijdens beurscrises. Na enkele grote klappen, verlaten ze meestal gedesillusioneerd het strijdtoneel en komen pas jaren later terug.
Dat was zo in 2000-2003, na het knappen van de internetbubbel, het was zo in de kredietcrisis van 2007-2009 en na twee kleinere crises in 2011 en 2015. Maar in 2020 is dat anders.
De coronacrash in maart was diep en heftig, maar particuliere beleggers lieten zich daar niet door afschrikken. Integendeel, BinckBank had in maart de drukste maand van de laatste tien jaar. Bij online-broker DeGiro liep het storm met in april bijna 30.000 klanten op de wachtlijst voor een nieuwe rekening.
BinckBank en De Giro
Volgens BinckBank en DeGiro waren het vooral jongeren die zich aanmeldden. In andere landen was dit niet anders. Vooral in de VS waren particuliere beleggers nauwelijks te stoppen, hoewel miljoenen Amerikanen hun baan verloren.
Volgens de nieuwszender CNBC zagen grote brokers als Robinhood, Charles Schwab, TD Ameritrade en ETrade mede daardoor het aantal nieuwe rekeningen met een ongelofelijke 170% stijgen.
Drie redenen
De particulieren hebben daarmee ongetwijfeld een belangrijke bijdrage geleverd aan het herstel op de wereldwijde beurzen. Maar waarom zijn particuliere beleggers zo massaal ingestapt terwijl de recessie amper begonnen is?
Vermogensbeheerder Ben Carlson gaat in zijn blog A Wealth of Common Sense op zoek naar antwoorden, en komt tot een shortlist van drie redenen.
- Goedkoper: Beleggen is de laatste jaren veel goedkoper en toegankelijker geworden. Met de komst van online handelsplatforms zoals Robinhood in de Verenigde Staten en BinckBank en DeGiro in Nederland kan iedereen met een paar honderd euro al beginnen met beleggen. Er zijn bovendien honderden goedkope indexfondsen en ETF's. En tenslotte kunnen particulieren die geen verstand van zaken hebben de hulp inroepen van robo-adviseurs.
- Gouden moment voor nieuwe generatie: Particuliere beleggers hebben geleerd van de afgelopen twaalf jaar. Sommige beleggers hebben spijt omdat ze niet zijn ingestapt in 2009, 2011 of 2015. De coronacrisis wordt gezien als tweede kans. Met name jongeren hebben het gevoel dat dit misschien wel het beslissende moment van hun leven is om hun slag op de beurs te slaan. Het is niet erg als de beurs de komende maanden nog een keer flink daalt, zolang hun vermogen op lange termijn maar groeit.
- Verveling: Ondanks beelden van voedselbanken in de VS en daklozen in Europa hebben de meeste mensen weinig geldzorgen. Ze hebben alleen niks te doen. Er is geen sport op TV, alle videospelletjes zijn gedaan en alle Netflix-series zijn bekeken. De klusjes in huis zijn ook gedaan. Waarom dan niet een beetje beleggen? Dat is ook hoe Lukas Daalder het ziet. Hij schreef deze week in een column voor Het Financieele Dagblad gekscherend over Amerikanen die met hun steuncheque aan het beleggen zijn geslagen. "Kun je niet naar het restaurant? Dan koop je toch gewoon aandelen." De vraag is alleen of dit soort beleggers een lange adem hebben.