Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

"Negatief zijn is geen strategie"

J.P. Morgan Asset Management - dit jaar winnaar van twee Lipper Fund Awards - heeft de onlangs gepresenteerde Long Term Capital Market Assumptions van een noodzakelijke update voorzien. Belangrijkste aanpassing: aandelen zullen beter renderen. Beleggingsstrateeg Vincent Juvyns licht toe.

Er is een eerste keer voor alles. De auteurs van de Long Term Capital Market Assumptions van J.P. Morgan AM besloten enkele maanden na de publicatie van de laatste editie dat de coronacrisis de beleggingswereld zo drastisch door elkaar heeft geschud, dat de langetermijnvoorspellingen een dringend update nodig had.

Dat was voor het eerst in het bestaan van de LTCMA, een publicatie die er gewoontegetrouw een horizon van tien jaar op nahoudt.

Ook opvallend: bij veel asset classes zijn de verwachte langetermijnrendementen niet naar beneden maar naar boven bijgesteld. Logisch, zegt Vincent Juvyns, als strateeg betrokken bij de samenstelling in het IEXProfs online magazine, "want het belangrijkste verschil tussen de uitgangspunten van eind vorig jaar en vandaag zijn de startkoersen vanwaar we vertrekken, en die liggen - met name van aandelen - aanmerkelijk lager.

“Voor spaarders, die op zoek zijn naar langetermijnrendement, is dit een uitstekend koopmoment”

Koersniveaus zijn veranderd

Juvyns: “Iedereen is nu met de korte termijn bezig. Terecht, want die ziet er niet positief uit. Er is veel onzeker. Komt er een tweede coronagolf? Hoe houden de bedrijfswinsten en dividenden zich? In de LTCMA telt vooral de vraag of er iets fundamenteel verandert voor de lange termijn. Daarvoor is de winstgroei over de komende twaalf maanden minder bepalend. Wat sinds de vorige versie vooral veranderd is, zijn de koersniveaus.”

Het maakt voor het rendement op de lange termijn nogal uit op welk moment je begint, zegt Juvyns. “Voor spaarders, die op zoek zijn naar langetermijnrendement, is dit een uitstekend koopmoment. De verwachte rendementen op aandelen zijn nu aanmerkelijk hoger dan een paar maanden geleden.”

Om dezelfde reden bieden Europese aandelen betere perspectieven dan Amerikaanse. Europa is de laatste jaren in waardering sterk achtergebleven op de VS.

Het komt goed

Op momenten zoals deze is het verleidelijk om vooral bedreigingen te zien. Een nieuwe financiële crisis wellicht, of zelfs een langdurige depressie zoals sommige economen voorspellen. Juvyns vindt dat voorbarig.

“Als econoom moet je structureel optimistisch durven zijn. Op de lange termijn negatief zijn is geen strategie. Dat is alsof een dokter tegen een patiënt zegt: “Nou, dit zie ik niet meer goed komen, hoor.” Nee, een dokter moet er vanuit gaan dat het wel goed kan komen. Mijn overtuiging is dat we hier uiteindelijk sterker uit zullen komen.”

“Het verschil met de financiële crisis van 2008 is dat we hierna niet snel zullen terugkeren naar bezuinigingspolitiek”

Wat de crisis in ieder geval duidelijk maakt is dat QE here to stay is. Lage rente en andere monetaire stimulering zullen nog geruime tijd het nieuwe normaal zijn. “Het verschil met de financiële crisis van 2008 is dat we hierna niet snel zullen terugkeren naar bezuinigingspolitiek,” zegt Juvyns.

Online doordraaien

Voor beleggers betekent het loslaten van de financiële teugels minder rendement in fixed income voor een lange periode, terwijl het aandelen nog aantrekkelijker maakt."

“In onze meerjarenanalyse gaan we verder uit van structurele supply-side effecten,” legt Juvyns uit. “Dat zijn onder andere de mondiale bevolkingsgroei, productiviteits- en kapitaalgroei. Gaat deze crisis de kapitaalgroei afremmen? Misschien voor een deel, maar op de lange termijn zien wij geen wezenlijke verslechtering in de omstandigheden.”

“De andere structurele factoren veranderen ook niet. De demografische trend zal hetzelfde blijven. We worden ouden en zijn met minder. Op het gebied van productiviteit, tja, kijk eens wat we op dit moment aan het doen zijn met z’n allen. Een groot deel van de economie draait tijdens de lockdown online door. Technologie gaat de komende tijd nog veel meer impact hebben, en waarschijnlijk zal die ontwikkeling alleen maar versnellen.”

Lees de volledige Long-Term Capital Market Assumptions

In een wereld die door lage rente gedomineerd blijft, gaan alternatieve bronnen van rendement een belangrijker rol spelen, verwachten de analisten van J.P. Morgan. Met name private equity is goed gepositioneerd, vindt Juvyns. “Private equity-bedrijven zitten op een berg cash van wereldwijd zo’n één biljoen dollar.”

"Deze lage koersen vormen een perfecte omgeving om die dry powder aan het werk te zetten. Vooral omdat private equity er vaak een langere horizon op nahoudt. De luchtvaart zit nu diep in de problemen. Maar in 2025 zullen er vrijwel zeker méér mensen vliegen dan in 2019. In opkomende landen gaat de groei verder, de middenklasse groeit, alleen op basis van demografie kun je verwachten dat de mobiliteit toeneemt. Dan is dit een mooi moment om te investeren. Nu lijken deze partijen nog wat terughoudend, maar ik neem aan dat ze druk aan het rekenen zijn."


Meer visies lezen over hoe nu verder? Lees ons online magazine. 

 

 

Lees meer

Assetallocatie