Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

Coronacrisis versnelt digitalisering vermogensbeheer

De negatieve effecten van de coronacrisis wegen zwaar op de sector. Maar de crisis heeft ook een positieve keerzijde, aldus Detlef Glow, hoofd EMEA-research van fondsenanalist Lipper.

"Het is duidelijk dat vermogensbeheerders op dit moment nog enigszins achterlopen op andere industrieën als het gaat om de digitalisering van bedrijfsprocessen en digitale klantervaring." Dat zegt Detlef Glow, Head of Lipper EMEA Research, onderdeel van Refinitiv.

Glow zou dat graag anders willen zien. “Want juist een snellere invoering van nieuwe technologieën zal de vermogensbeheersector in staat stellen concurrerend te blijven in tijden van krimpende inkomsten als gevolg van lagere beheersvergoedingen en hogere kosten door toenemende regeldruk.”

De noodzaak om te digitaliseren is volgens Glow door de huidige coronacrisis alleen maar toegenomen. “Nu kan bijvoorbeeld de vraag worden gesteld of vermogensbeheerders na deze crisis nog steeds behoefte hebben aan grote kantoren op de duurste locaties, aangezien een groot aantal werknemers in de toekomst liever thuis werkt in plaats van twee uur per dag te pendelen om op kantoor te zitten.”

Detlef Glow van Lipper

De crisis laat ook zien hoe het distributienetwerk van beleggingsproducten anders kan worden ingericht, zowel op push- als pull-gebied, aldus Glow. “Fondsenbeheer en fondsenverkoop is mensenwerk. Salesmedewerkers spreken klanten regelmatig persoonlijk en fondsbeheerders geven vaak presentaties over hun fondsen voor klanten."

"Hiervoor moeten medewerkers vaak reizen en dat is duur en tijdsintensief. Nu zijn digitale meetings de nieuwe standaard en dat zal leiden tot structurele veranderingen in het salesproces en de budgetten. Ik kan me voorstellen dat er in de toekomst 25% tot 35% minder salesmedewerkers nodig zijn, maar in de mid- en backoffice zijn juist meer.”

"Ik kan me voorstellen dat er 25% tot 35% minder salesmedewerkers nodig zijn"

Meer taken voor back- en middle office

Toenemende digitale communicatie met klanten zorgt voor een grotere werkdruk bij administratieve medewerkers. Zo valt het volgens Glow bijvoorbeeld te voorzien dat fondsselectors in een digitale omgeving een hoger serviceniveau verwachten."

Lees ook: Dit zijn de winnaars van de Lipper Fund Awards 2020

"Meer digitale communicatie betekent ook dat de vermogensbeheerders klanten via alle beschikbare digitale kanalen op de hoogte moeten houden, vragen moeten beantwoorden en gegevens moeten updaten. Het back- en middle office-personeel zal een deel van het werk van verkooppersoneel overnemen, informeren en met klanten in gesprek gaan.”

“Het back- en middle office-personeel zal een deel van het werk van verkooppersoneel overnemen”

Blockchaintechnologie nog onontgonnen

Over efficiëntie gesproken, blockchaintechnologie, in de meeste gevallen nog altijd onontgonnen terrein in de wereld van vermogensbeheer, kan het bedrijfsproces helpen vereenvoudigen, versnellen en leiden tot verdere efficiëntie in de waardeketen van het portefeuillebeheer, denkt Glow.

Welke vermogensbeheerders als winnaar uit de crisis zullen komen? "Dat zijn vermogensbeheerders die hun bedrijfsmodellen kunnen aanpassen en kostenbesparingen kunnen genereren, doordat hun werknemers nog productiever worden door nieuwe technologieën te gebruiken."

"Deze vermogensbeheerders kunnen hierdoor beter omgaan met dalende inkomsten uit minder fondsvermogen en lagere fees dan de concurrentie die het moeilijker heeft om hun bedrijfsmodellen aan te passen aan de nieuwe digitale realiteit. Eén ding is zeker, deze crisis is de motor achter grote veranderingen in de vermogensbeheersector," aldus Detlef Glow.

"Eén ding is zeker, deze crisis is de motor achter grote veranderingen in de vermogensbeheersector"


Meer visies lezen over hoe nu verder? Lees ons online magazine. 

 

 


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie