Nieuws

Dit jaar geen sell in May and go away

Normaal gesproken wordt het vanaf mei stil op de beurs en nemen de koersfluctuaties toe. Dit jaar is een uitzondering. Beleggers hebben geen tijd om hun hoofd op het strand leeg te maken, aldus Darrell Cronk, hoofd van het Wells Fargo Investment Institute.

De beurswijsheid is bekend: Vrouwen bloot, handel dood. Als in mei de temperaturen oplopen en het zomergevoel groeit, lassen veel beleggers graag een pauze in. In Angelsaksische landen staat dit fenomeen beter bekend als het sell-in-may-and-go-away-effect. De handel beperkt zich van mei tot september tot het absoluut noodzakelijke. Riskante aandelen worden tijdelijk even verkocht. Het is de reden dat rendementen in de zomermaanden over een lange periode gemeten lager liggen dan in de wintermaanden.

Wat brengt 2020? Volgens Darrell Cronk, hoofd van het Wells Fargo Investment Institute, kunnen we dit jaar het sell-in-may effect vergeten. Ruimte voor een zomerdutje is er niet bij. "Daarvoor staat er teveel op het spel." Hij is er blij mee, want als de beursomzetten op peil blijven, dan blijft de volatiliteit binnen de perken.

“Wat betreft de beursactiviteit is het goed mogelijk dat de zomer dit jaar veel lijkt op een gewone lente of herfst, omdat mensen minder op vakantie gaan”, aldus Cronk tegenover Yahoo Finance. “Het is vaak zo dat je extreme koersbewegingen ziet als de beursvolumes opdrogen. Het minst geringste nieuws kan dan zorgen voor heftige koersuitslagen, beide richtingen op."

Geen consensus

De volatiliteit zal deze zomer volgens Cronk dus minder stijgen dankzij hogere handelsvolumes. Een gezapige beurszomer wordt het zeker niet. Daarvoor zijn beleggers te nerveus over de gevolgen van het coronavirus. Hoe zien de exitstrategieën eruit? Komt er een tweede golf van besmettingen? Wat gebeurt er met de bedrijfswinsten?

Het blijft gewoon ongelofelijk spannend. Er zijn rasoptimisten die vertrouwen op een stijgende beurs, maar ook doemdenkers die waarschuwen voor een meltdown. Volgens Cronk is dat alleen maar goed. Hoe meer geloofsbroeders beide bloedgroepen tellen, des te realistischer de marktbewegingen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie