Nieuws

Strijd China en VS slecht voor yuan

Valuta uit China en andere opkomende markten staan zware tijden te wachten als het handelsconflict tussen China en de VS opnieuw losbarst.

De Chinese yuan heeft de laatste jaren flink terrein verloren tegenover de Amerikaanse dollar. In 2015 gingen er nog iets meer dan zes yuan in een dollar, nu zijn dat er meer dan zeven.

Valuta-analisten van de MUFG Bank - een onderdeel van de Mitsubishi UFJ Financial Group - rekenen erop dat de Chinese munt dit jaar verder zal depreciëren dankzij de verharde toon tussen Washington en Peking sinds de corona-uitbraak.

Dat schrijft analist  Derek Halpenny in zijn rapport US-China tensions will provide further support for USD.

Zwakke economie

Volgens hem is de situatie nu een compleet andere dan begin dit jaar toen beide partijen nog uit leken te zijn op een compromis in het handelsconflict. Voor Donald Trump zat daar ook een zekere logica in omdat het zijn kansen op herverkiezing als president later dit jaar zou vergroten.

Immers, zo zegt Halpenny, een goede relatie met China is goed voor de beurs en de economie, en een goede economie is altijd goed voor zittende presidenten.

Maar Covid-19 heeft roet in het eten gegooid. De economie is vanaf maart ingestort. Voor Trump is het daardoor opeens een stuk interessanter geworden om ruzie te zoeken met China. Dat is namelijk een tactiek die veel Amerikanen aanspreekt.

Emerging markets

Volgens Halpenny zouden vooral nieuwe en hogere importtarieven slecht zijn voor de yuan-dollarkoers. De kans is groot dat vervolgens ook andere valuta uit opkomende markten omlaag worden getrokken doordat beleggers op zoek gaan naar een veilige haven.

Bij grote handelsconflicten is dat altijd de dollar. Er zijn volgens Halpenny meerdere conflicten die kunnen escaleren. Ten eerste zijn er de aantijgingen van Trump dat China verantwoordelijk is voor Covid-19.

Daarnaast wijst hij op een een onderzoek van de FBI naar Chinese hackers die zouden hebben geprobeerd Covid-19-studies te stelen van Amerikaanse universiteiten en een ander onderzoek van de Amerikaanse Senaat naar de omgang van China met de Oeigoerse minderheid in de provincie Xinjiang.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie