Nieuws

Schroders: Goudrally gaat verder

Goud maakt zijn status van veilige haven dit jaar waar. Kan de goudprijs nog verder omhoog? James Luke van Schroders zegt van wel.

Dit jaar boekt goud glanzende prestaties. Het koerst sinds het begin van dit jaar (gemeten in dollar) 12,7% hoger en overtreft daarmee alle andere beleggingscategorieën. Volgens James Luke, fondsbeheerder bij Schroders, zal goud deze opgaande trend vasthouden. Dat schrijft hij in de publicatie: Is now the time to own gold? De vraag stellen is de vraag beantwoorden.

Wat kan de goudprijs hoger stuwen? Luke: "Centrale banken pompen ongelimiteerde bedragen aan stimulering in de economie, waardoor rentes rond de nul of zelfs daaronder blijven bewegen. Tegelijkertijd is er het risico dat de inflatie boven de doelstelling uitschiet, zodra de economieën beginnen te herstellen. In het verleden steeg de goudprijs significant als de inflatie met minstens twee procentpunt omhoog ging."

Een andere trigger die de goudprijs hoger kan zetten, is een verhoging van de goudaankopen door centrale banken om hun opgeklopte balansen te beschermen.

Veilige haven goud

Drukkende effecten

Maar goud is niet alleen een monetaire asset, het is ook een grondstof voor de juwelenindustrie en technologie. Samen waren die in 2019 goed voor 53% van de totale vraag. Beide sectoren zijn nauw gecorreleerd aan de economische cyclus. Het risico bestaat dat een terugval in de welvaart een significant langetermijneffect kan hebben op de vraag uit de juwelenindustrie en technologiesector.

Luke heeft dat ook in de gaten, maar volgens hem zal een stijgende vraag van beleggers de daling uit de echte markt overtreffen. "Tijdens de financiële crisis steeg de goudprijs ook door hogere vraag van beleggers. Ook toen was de vraag van juweliers gedaald."

James Luke van Schroders

Dan is er nog de dollarprijs. Omdat de goudprijs in dollars genoteerd wordt, bestaat er een inverse relatie tussen het rendement op goud en de kracht van de dollar. Als de dollar sterker wordt, is goud duurder voor beleggers met andere valuta. "Deze correlatie is recentelijk enigszins afgenomen door het feit dat zowel goud als de dollar als veilige havens worden beschouwd," aldus Luke.

Gunstige langetermijnverwachtingen

Het vooruitzicht van aanhoudend lagere markten, lagere effectieve rendementen en hogere inflatie zouden de goudprijzen volgens Luke de komende jaren moeten opdrijven. Hoewel zwakkere juwelenaankopen in combinatie met een sterke dollar een belemmering voor goud kunnen vormen, is het onwaarschijnlijk dat ze de status van goud als veilige haven en redder in nood overtreffen.

Het lijkt Luke daarom wijs om in de portefeuille een gedeeltelijke blootstelling aan het edelmetaal op te nemen. Volgens hem waren de vooruitzichten in de afgelopen 20 jaar niet zo gunstig als nu. Vooral goudproducenten zijn volgens hem kansrijk. "Aandelen van goudproducenten weerspiegelen een veel lagere goudprijs."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie