Nieuws

Indrukwekkend herstel ETF-markt

Europese ETF-beleggers grepen de herstelrally in april vooral aan om kredietwaardige bedrijfsobligaties in te slaan, aldus Detlef Glow.

Nadat ook de Europese ETF-markt afgelopen maart harde klappen kreeg, was er in april sprake van een indrukwekkend herstel. Beleggers kochten weer ETF's, de koersen liepen hard op. Het leidde tot een stijging van het totaal beheerde Europese ETF-vermogen van 719,1 miljard euro per 31 maart 2020 tot 777,9 miljard euro eind april. Dat is een stijging van meer dan 8% in een maand!

Dit positieve resultaat was vooral het gevolg van de goede gang van zaken op de onderliggende markten (+50,1 miljard euro). De instroom bedroeg 8,7 miljard euro. Daarmee werd de verkoopgolf in maart niet goed gemaakt. Year-to-date verkochten Europese beleggers voor 1,4 miljard euro aan ETF's. 

Vooral obligatiefondsen (+8,1 miljard euro) waren in april gevraagd, op zeer ruime afstand gevolgd door aandelen-ETF's (+0,5 miljard euro), alternatieve ETF's (+0,4 miljard euro) en multi-asset-ETF's (+0,003 miljard euro). Grondstoffen-ETF's gingen als enige in de verkoop (-0,7 miljard euro). Geldmarkt-ETF's laat ik buiten beschouwing, want die worden vooral gebruikt om cash te stallen.

Europese ETF-beleggers stapten afgelopen maand massaal in obligaties

raex

Obligatiefondsen (+7,8 miljard euro) domineren de lijst van de 10 best verkochte ETF-categorieën. Euro-bedrijfsobligaties (+3,3 miljard euro), wereldwijde bedrijfsobligaties in dollars (+2,3 miljard euro) en Amerikaanse bedrijfsobligaties (+1,3 miljard euro) maken de top-3 uit.

Verrkocht werd er ook. Europese ETF-beleggers stapten vooral uit aandelen opkomende markten, obligaties opkomende markten in lokale valuta en Amerikaanse dividendaandelen.

Opkomende markten  uit de gratie

raex

De tien belangrijkste Europese ETF-partijen hebben maar liefst 93,42% van het totale beheerde Europese vermogen in handen. De andere 44 ETF-verkopers moeten het doen met de kruimels.

Ook in april maakten de grote ETF-jongens de dienst uit. iShares verkocht het meest (+6,7 miljard euro), vóór Xtrackers (+2,1 miljard euro) en Lyxor ETF (+0,4 miljard euro). 

Zeventien van de 54 ETF-verkopers in Europa hadden te maken met uitstroom, twee miljard euro in totaal.

iShares maakt de dienst uit

raex

 


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie