Nieuws

Coronacrisis treft Europese fondsindustrie keihard

De cijfers over het eerste kwartaal van de Europese fondsindustrie vallen niet mee. Detlef Glow presenteert de data en bijbehorende grafieken.

De coronaviruspandemie heeft de Europese fondsensector hard getroffen. Een dubbelverlies. Koersen daalden en beleggers verkochten in het eerste kwartaal voor 125,9 miljard euro aan fondsbeleggingen. Negatief coronanieuws, lockdowns en  recessievrees stimuleerden de zucht naar cash.

Het totaal beheerde Europese fondsvermogen daalde in de eerste drie maanden van dit jaar van 12,3 biljoen euro naar 10,6 biljoen euro. Deze daling was vooral het gevolg van lagere koersen (-1,5 biljoen euro).

De coronacrisis liet ook de Europese ETF-markt niet onberoerd. Voor het eerst was er sprake van uitstroom (-10,1 miljard euro). Het totaal beheerde Europese ETF-vermogen daalde van 870 miljard euro eind december 2020 tot 719,2 miljard euro aan het eind van het eerste kwartaal. Ook in dit geval was de daling vooral het gevolg van lagere koersen (-140,7 miljard euro).

Europees fondsvermogen in Q1 2020 fors omlaag

raex

Voor het eerst gingen ook ETF's de deur uit

raex

Obligatiefondsen (-73,9 miljard) werden in de eerste drie maanden van 2020 het meest verkocht, gevolgd door aandelenfondsen (-37,8 miljard euro), alternatieve fondsen (-32,9 miljard euro), mixfondsen (-18,5 miljard euro) en vastgoedfondsen (-2,8 miljard euro). Alleen grondstoffenfondsen - goud - (+5,5 miljard euro) en overige fondsen (+0,1 miljard euro) werden nog gekocht.

De Europese ETF-segment liet grofweg hetzelfde beeld zien. Obligatie-ETF's (-6,6 miljard euro) en aandelen-ETF's (-5,5 miljard euro) moesten het ontgelden, terwijl er nog wel een klein beetje vraag was naar grondstoffen-ETF's (+0,3 miljard euro). Ook multi-asset ETF's werden nog enigszins gekocht (+0,2 miljard euro).

Het zal niet verbazen dat geldmarktfondsen floreerden. Deze assetcategorie, die vooral wordt gebruikt om cash parkeren, verwelkomde 34,4 miljard euro aan nieuw kapitaal. Daarvan ging 1,6 miljard euro naar de passieve geldmarkt.

Europese fondsbelegger vlucht vooral uit obligaties

raex

Zoomen we in op de verschillende sub-beleggingscategorieën dan waren aandelen wereldwijd van alle langetermijnbeleggingen opnieuw het meest gekocht (+8,1 miljard euro), gevolgd door Amerikaanse obligaties (+7,2 miljard euro) en aandelen VK (+7 miljard euro).

De belangrijkste verliezers waren Amerikaanse aandelen (-14,6 miljard euro), obligaties wereldwijd in dollars (-14,6 miljard) en euro-obligaties met een korte looptijd (-11,1 miljard euro).

Einde populariteit Amerikaanse aandelen

raex

Een korte blik op de belangrijkste spelers in de Europese beleggingsmarkt. Wie maken de dienst uit? BlackRock is verreweg de grootste (839,2 miljard euro aan beheerd Europees vermogen). Op grote afstand volgen Amundi (361,6 miljard euro) en J.P. Morgan AM (327,4 miljard euro). Nederlandse assetmanagers zijn in de Top 20 niet te vinden.

De grote olifant in de Europese fondsindustriekamer

raex

Ondanks de slechte gang van zaken hield de Europese fondsindustrie de moed erin. Op basis van het aantal fondslanceringen, -liquidaties en -fusies verkeert de industrie nog altijd in een gematigde groeimodus. Zo was er nog altijd sprake van een lichte stijging van het Europese fondsenassortiment.

Plus 142 fondsen!

raex


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie