Nieuws

Active management is a loser's game

Veel beleggers vinden drie jaar een prima termijn om de resultaten van beleggingsfondsen te beoordelen. In werkelijkheid is zelfs tien jaar niet genoeg om de goeie van de slechte fondsmanagers te onderscheiden, schrijft Larry Swedroe.

Bijna alle beleggers hebben hetzelfde probleem. Hun beleggingshorizon is te kort. De meeste van hen kijken bijvoorbeeld naar twee tot drie jaar performance van een actief beleggingsfonds en besluiten dan of ze moeten instappen of niet, terwijl wetenschappelijke literatuur zegt dat dit veel te kort is. Het gevolg is vaak slechtere resultaten.

Dat zegt Larry Swedroe, hoofd van de onderzoeksafdeling bij Buckingham Strategic Wealth en schrijver van zeventien boeken, waaronder Think, Act, and Invest Like Warren Buffett.

Meer geluk dan wijsheid

Swedroe is geen groot fan van actief beheerde fondsen. In zijn ogen kunnen beleggers beter indexfondsen en ETF’s kopen. Maar als er dan al wordt gekozen voor een actief fonds dan is een trackrecord van drie jaar veel te kort. Want:

  1. De kans is groot dat fondsmanagers die het de laatste drie jaar goed hebben gedaan, daar extra voor worden betaald. Voor beleggers betekent een hogere managementvergoeding automatisch minder rendement in de toekomst. 
  2. Zelfs in het geval van de meest gerenommeerde fondsmanagers is er weinig bewijs dat hun korte termijnresultaten niet zijn gebaseerd op geluk.
  3. Omgekeerd geldt: fondsmanagers die het drie jaar slecht hebben gedaan, doen het in de jaren erna bovengemiddeld goed, zo blijkt uit onderzoek.

Journal of Investing

Maar ook tien jaar is volgens Swedroe om fondsprestaties te kunnen beoordelen. Een van de meest recente studies hierover komt van Paul Kaplan en Maciej Kowara. Hun paper, Are Relative Performance Measures Useless? werd vorig jaar juni gepubliceerd in The Journal of Investing.

Enkele van de conclusies:

  1. Een fondsmanager die het over een tijdspanne van vijftien jaar relatief goed doet, heeft een kans van 75% dat hij gedurende diezelfde periode ook een fase kent van 9,5 jaar met ondermaatse resultaten.
  2. Er is geen eenvoudige manier om een succesvol fondsmanagers te herkennen en te slecteren.

Swedroe concludeert daarom: “Active management is a loser’s game.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen