Nieuws

Dramatisch jaar smallcaps nog niet ten einde

Amerikaanse smallcaps blijven dit jaar ver achter bij de grote (tech)fondsen op de beurs. Een kentering is niet in zicht.

Smallcaps versus big-tech, dat is een strijd die dit jaar met glans gewonnen wordt door de grote Amerikaanse technologiefondsen.

Michael Batnick van Ritholtz Wealth Management laat dit op The Irrelevant Investor zien aan de hand van een grafiek waarin de iShares Russel 2000-Index tegenover de PowersShares QQQ Trust wordt gezet. Dat zijn twee aandelenmandjes, de een gevuld met smallcaps (Russel), de ander met grote technologiebedrijven (QQQ).

De QQQ blijkt het vele malen beter te doen dan de Russel 2000. Gemeten naar het voortschrijdende dagelijkse gemiddelde (35 dagen) lijkt het patroon sterk op dat van 2000 en 2008, toen er ook grote verschillen waren tussen smallcaps en big-tech.

Very big tech

Een beursgraadmeter die hier sterk van profiteert, is de Nasdaq 100. Die wordt grotendeels (34%) bepaald door slechts drie fondsen: Microsoft, Amazon en Apple. Dat zijn precies de aandelen die het in deze crisis bovengemiddeld goed doen.

Amazon staat op recordhoogte. Microsoft en Apple zitten er niet ver vandaan. Samen hebben deze drie fondsen een beurswaarde van 3777 miljard dollar. Dat is ongeveer vier keer het hele Nederlandse nationale inkomen in 2019 (bbp).

Small kan nog smaller

Maar ook binnen de breed samengestelde S&P 500 blijven de smallcaps ver achter bij de grote beursfondsen, zo blijkt uit een analyse van John Navin in Forbes.

Hij maakt daaruit op dat deze rally op de beurzen waarschijnlijk geen lang leven beschoren is, want smallcaps bieden over het algemeen een betere afspiegeling van de economie dan grote fondsen.

Sommige analisten denken dat smallcaps vanwege de dramatische economische situatie ook nog verder zullen vallen. Wells Fargo vreest dat, naarmate de recessie dieper wordt, meer en meer kleine bedrijven in geldnood komen. Sommige zullen omvallen, niet alleen in de VS, maar ook in Europa overigens.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie