Nieuws

Vloedgolf aan emissies overspoelt straks de markt

Dat beleggers de schouders ophalen over slechte macro- en bedrijfscijfers is niet gek. Die werden verwacht. Wat ze onderschatten is hoe lang de recessie aanhoudt en hoeveel geld bedrijven nodig hebben om te overleven.

Er zijn economen die waarschuwen voor een te groot optimisme op de aandelenbeurzen. Sommige wijzen daarbij op de torenhoge werkloosheidscijfers in de Verenigde Staten en de wereldwijd zwakke winst- en omzetprognoses.

Toch is dat niet het probleem, schrijft vermogensbeheerder MFS in paper met als titel Market Knowns and Unknowns. De werkloosheid en bedrijfsvooruitzichten voor de korte termijn zijn zoals MFS dat noemt known knowns.

Beleggers wisten dat die catastrofale cijfers eraan zaten te komen. Het probleem zit veel meer in de verwachtingen voor de lange termijn.

Known unknowns

Beleggers gaan er vanuit dat de economie snel zal opkrabbelen. En bij het inschatten van de known unknowns over de lange termijn zijn beleggers volgens MFS te positief.

Er zijn twee dingen die volgens MFS worden onderschat:

  1. De lengte van de recessie
  2. De de golf aan aandelenemissies die straks gedaan worden. Deze zal veel groter zijn dan tijdens de kredietcrisis van 2008.

Volgens MFS hebben bedrijven aandeelhouders de afgelopen jaren gepaaid met enorme bedragen aan ingekochte eigen aandelen en dividenden. Een sterke balans had minder prioriteit. Nu is dat compleet anders.

Aandelen uitgeven

Het enige wat telt is het overleven van de corona-liquiditeitscrisis en om dat te doen moeten flink aandelen uitgeven. Feitelijk verschilt dat niet zo veel met 2008. Wat deze crisis echter veel gevaarlijker maakt, is dat het destijds vooral banken waren die hun balansen moesten opschonen.

Dit keer is de rest van de economie overleveraged. Bedrijven hebben teveel schulden en te weinig eigen vermogen om een wat langer aanhoudende recessie te overleven.

MFS hoopt dat de economie volgend jaar weer op de been is. Maar als dat niet zo is - en dat is wel de verwachting van grote instellingen, zoals het IMF - dan zullen bedrijven een veel groter beroep moeten doen op de emissiemarkt dan in 2008-2009. Het gevolg daarvan is verwatering van toekomstige winsten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022