Nieuws

BlackRock zet staatsobligaties op verkoop

Staatsobligaties hebben hun rol van veilige haven de afgelopen maand uitstekend vervuld, maar nu is het tijd ze te verkopen, zegt BlackRock.

Een groep beleggingsexperts bij vermogensbeheerder BlackRock adviseert flink te snoeien in de hoeveelheid staatsobligaties. Dat staat in een rapport getiteld Weathering Shocks waar Citywire verslag van doet.

Volgens het beleggingsteam, waarin onder meer oud-president Philipp Hildebrand van de Zwitserse centrale bank zitting heeft, moet als gevolg van corona de hele strategie tegen het licht worden gehouden. “Langetermijnbeleggers moeten beseffen dat wat in het verleden heeft gewerkt niet meer functioneert in de toekomst.”

Daarbij spelen volgens BlackRock zowel de enorme marktbewegingen van de laatste maand een rol als de macro-economische vooruitzichten voor de middellange termijn.

Inflation linked bonds

BlackRock wijst bij dat laatste op de gewijzigde monetaire en begrotingsvooruitzichten en veranderende wereldwijde productieketens. Denk bijvoorbeeld aan het terughalen van productie uit China. Al met al leidt dat volgens BlackRock tot aanzienlijk lagere opbrengsten op staatsobligaties uit westerse economieën.

BlackRock houdt ook rekening met een hogere inflatie. Zogenoemde inflation linked bonds krijgen daarom de voorkeur boven obligaties die geen inflatiebescherming hebben.

Beleggingsportefeuilles scheefgetrokken

Een andere factor om rekening mee te houden, is dat veel beleggingsportefeuilles de afgelopen maand zijn scheefgetrokken door de gedaalde aandelenkoersen en relatief stabiele obligatiekoersen. Institutionele beleggers die de verhouding tussen aandelen en obligaties willen herstellen, zullen daardoor obligaties moeten verkopen en aandelen kopen.

Naast aandelen valt er volgens BlackRock wat te zeggen voor obligaties met een hoger risico. Daar kleven echter ook nadelen aan omdat de wereldeconomie -  los van het coronavirus – het hoogtepunt van de economische cyclus lijkt te hebben gepasseerd. Dat betekent dat er nu een fase zal aanbreken met meer bedrijfsfaillissementen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie