Nieuws
ETF's profiteren van overschot aan stermanagers
Aan goede fondsbeheerders is volgens columnist Krisna Patel geen tekort. Het zijn er eerder teveel, die zo hard met elkaar concurreren tegen hoge kosten dat het lastig voor hen wordt indexfondsen te verslaan.
Periodes met extreem hoge volatiliteit zijn ideaal voor vermogensbeheerders om te laten zien hoe briljant ze zijn en hoeveel beter ze beleggen dan indexfondsen en ETF’s. Eindelijk, moet er dan wel worden bij gezegd, want de afgelopen jaren bakten ze er weinig van.
Een onderzoek van Morningstar kwam onlangs tot de conclusie dat het afgelopen decennium slechts 24% van de actief gemanagede beleggingsfondsen in staat waren hun benchmark te verslaan. Wordt 2020 inderdaad het jaar van de zoete wraak?
Buffet en Ted Williams
Financieel adviseur Krisna Patel van de Engage Financial Group heeft zo zijn twijfels, schrijft hij. Volgens hem is niet het probleem dat er te weinig slimme beursgoeroes zijn zoals Warren Buffett, George Soros en Bill Ackman. Integendeel, er zijn er teveel.
Patel vergelijkt het met de honkbalsport halverwege de vorige eeuw. Baseball is het favoriete spelletje van de Amerikanen in de zomer. Destijds waren spelers als Ted Williams, Babe Ruth, Hank Aaron, Jackie Robinson en Joe DiMaggio echte helden.
Het waren honkballers met fenomenale slaggemiddelden en enorme hoeveelheden homeruns. Het waren cijfers waar de huidige baseball-generatie alleen maar van kan dromen.
Komt dat nou doordat er minder goede spelers zijn? Nee, het zijn er veel meer, zegt Patel. Het is gewoon moeilijker geworden de bal langs de steeds betere veldspelers te slaan.
En masse parels zoeken
Zo is het in de beleggingswereld ook. Warren Buffett kon vroeger excelleren omdat er maar weinig managers waren zoals hij. Nu zijn er duizenden briljante koppen op zoek naar de parels op de beurs, wat het lastiger maakt er een te vinden.
Passieve beleggingsproducten hebben van die concurrentieslag geen last. Ze hoeven geen hoge kosten te maken voor dure fondsbeheerders. Dat geeft ze een belangrijk voordeel.
De grote vraag voor dit jaar is waarschijnlijk of er genoeg parels zijn voor al die ambitieuze fondsmanagers. Mocht dat niet het geval zijn, dan is er een goede kans dat ETF's het toch gewoon weer beter doen.