Nieuws

Milieu, technologie en gezondheidszorg zijn coronawinnaars

Het coronavirus kent naast talrijke verliezers ook winnaars. Denk aan de sectoren technologie en gezondheidszorg en aan duurzaam beleggen.

Het coronavirus heeft de maatschappij volledig op zijn kop gezet. Hele industrieën zijn gestopt met produceren. Olie en winkelvastgoed zijn bijna niks meer waard. Cafe’s en restaurants vechten voor hun bestaan. 

Toch is het op de beurs niet alleen kommer en kwel. Zelfs in oorlogstijd zijn er winnaars. Vermogensbeheerders Candriam ging op zoek naar de lichtpuntjes en vond twee sectoren die profiteren: technologie, gezondheidszorg. Ook is er nu meer aandacht voor duurzaamheid. 

Milieuvriendelijk en sociaal

Dat laatste is waarschijnlijk de meest betwiste. Er zijn in Europa al een aantal landen, zoals Tsjechië en Polen die hebben aangegeven dat dit niet het beste tijdstip is om veel geld uit te geven aan dure klimaatmaatregelen.

Candriam denkt echter dat de ESG-trend niet te stoppen is. Sterker, omdat het economische leven nu stilligt zien mensen met eigen ogen hoeveel vervuiling er normaal is. Er is minder smog, de lucht is zuiverder, het water helderder.

Candriam is ervan overtuigd dat de strengere milieuregels in Europa langzaam hun weg zullen vinden naar andere werelddelen. Dat zal leiden tot groei in tenminste drie subsectoren: groene energie, recycling en efficiënt afvalbeheer en energie-efficiëntie.

Technologie

De meest voor de hand liggende winnaar van Covid-19 is het internet. Candriam voorspelt dat ons leven nooit meer zo zal zijn als voor de crisis. Zoals de uitbraak van SARS in 2003 een enorme boost gaf aan het online shoppen in China, zo zal corona onze levens veranderen.

We zullen meer thuiswerken en e-learnen. Veel diensten zullen verschuiven naar online. En sociale media en online-entertainment zijn nog minder weg te denken uit het dagelijks leven. 

Dat heeft ook gevolgen voor andere technologiebranches. Zo zal er nog meer geïnvesteerd worden in breedband, halfgeleiders, kunstmatige intelligentie, software en connectiviteit. Van de andere kant leidt het ook tot minder fysieke verplaatsingen en meer cybercriminaliteit en data-surveillance door de staat.

Gezondheidssector

Tenslotte wordt er bij de coronacrisis niet voor niets gesproken van een oorlog. In oorlogstijd wordt er meer geïnvesteerd in wapens, en het wapen tegen corona zijn medisch onderzoek, medicijnen en vaccins. 

Corona betekent met andere woorden een enorme boost voor de gezondheidssector. De angst voor de dood is nog nooit zo groot geweest. De kritiek op de farmaceutische industrie - die hun medicijnen volgens critici te duur verkopen - is daardoor voorlopig even verstomd. Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen beloofde dat een hot item te worden. Nu hebben mensen andere zorgen aan hun hoofd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie