Nieuws

20 dollar is koopsignaal voor olie

Invesco verwacht dat het uiteenvallen van kartelorganisatie Opec+ een reinigende werking zal hebben op de oliemarkt. De prijs zal zich stabiliseren rond de 20 dollar.

Oliebedrijven doen het al jaren waardeloos op de beurs. En nu is de olieprijs ook nog eens gedaald tot rond de 20 dollar per vat. Dumpen, zou je zeggen. Maar de Amerikaanse vermogensbeheerder Invesco doet precies het tegenovergestelde. Invesco staat op het punt de weging van energie te verhogen.

De argumentatie hiervoor heeft veel te maken met de structuur van de oliesector met aan de ene kant de Verenigde Staten die zoveel mogelijk olie uit de grond pompen als ze maar kunnen, en aan de andere kant de Opec-landen (soms met Rusland) die met quota proberen de prijs hoog te houden.

Nu Saoedi-Arabië heeft besloten dat dit systeem niet meer werkt en Opec de sluizen openzet, kan de markt terugkeren naar een echt evenwicht, zegt Invesco. Op termijn is dat goed voor de olieprijs en goed voor de bedrijven actief in de sector.  

Britse olie- en gasbedrijven

Het tweede waar Invesco naar kijkt, is de historische prijs. Tussen 1870 en nu heeft de reële WTI-olieprijs het gros van de tijd gebivakkeerd tussen 20 dollar en 60 dollar. Eigenlijk waren er alleen uitschieters naar boven, zoals in de fase voor de kredietcrisis van 2008 of eind jaren zeventig toen Opec zijn monopolistische kartelkaarten perfect uitspeelde.

Uitschieters naar beneden waren er zelden en veel dieper dan zeventien dollar is WTI nooit gevallen, ook niet gedurende andere grote recessies of momenten van vraaguitval zoals nu met het coronavirus.

Invesco verwacht daarom dat de olieprijs nu niet veel verder meer kan dalen. Sterker, de weg omhoog zal komen. De vraag is alleen wanneer. Daarvoor moeten eerst die locaties sluiten met de hoogste productiekosten.

ESG

Invesco ziet op de lange termijn wel een drukkend effect door de overgang naar duurzame energiebronnen, maar dat zal niet van vandaag op morgen gebeuren. Voor dat proces zijn waarschijnlijk nog decennia nodig.

In de tussentijd zijn vooral Britse olie- en gasbedrijven volgens Invesco aantrekkelijke beleggingen vanwege hun stabiele dividend. Andere sectorale favorieten van Invesco zijn onder andere ruwe grondstoffen, media, voeding, gezondheidszorg en vastgoed.

Onderwogen in de portefeuille zijn de detailhandel, industrie, technologie, telecom, nutsbedrijven en financiële waarden. Bij de landen springt de eurozone er in negatieve zin uit, bij zowel aandelen als obligaties. In Groot-Brittannië heeft Invesco meer vertrouwen. Hetzelfde geldt voor Japan, maar dan wel alleen aandelen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen