Nieuws
Bedrijfsobligatie-ETF's falen in crisistijd
Beleggers zoeken in tijden van crisis en volatiliteit veilige waarden. Tot voor kort vielen ook obligatie-ETF's in deze categorie. Maar een aantal van deze ETF's heeft het beleggersvertrouwen flink beschaamd.
“Het imago van obligatie-ETF’s is definitief veranderd.” Dat is de boodschap die het meest blijft hangen uit een artikel van Bloomberg afgelopen week. Obligatie-ETF's hebben de laatste jaren net als alle andere ETF's een opmars doorgemaakt.
Maar de afgelopen twee weken is de tevredenheid over deze producten omgeslagen in zware teleurstelling. De reden is een gapend gat tussen de koers van sommige obligatie-ETF's en hun intrinsieke waarde (NAV).
Bloomberg geeft het voorbeeld van de iShares Short Maturity Bond ETF. Dat is een ETF die belegt in een mandje obligaties met een korte looptijd (minder dan een jaar) van solide bedrijven zoals General Electric, Ford en CVS Health. Het voordeel van deze ETF is de relatieve veiligheid, het nadeel de relatief lage rente op de leningen.
Bijna 9% omlaag op een dag
De kortlopende obligaties maakten het idee van veiligheid meer dan waar. Ondanks alle turbulentie bewogen de obligatiekoersen slechts fractioneel. De koers van de ETF kelderde daarentegen. Op 19 maart ging er zelfs bijna 9% af. Het gat tussen NAV en ETF-koers was geboren.
Hoe kan dat? De oorzaak, zo legt Bloomberg uit, ligt in de liquiditeit van bedrijfsobligaties. Als veel beleggers hun geld terugtrekken uit een ETF, dan moet de beheerder van die ETF – in dit geval BlackRock – de onderliggende bedrijfsobligaties verkopen.
Het punt is alleen dat er veel bedrijfsobligaties zijn waar nauwelijks in wordt gehandeld. En dat kan tot vreemde koersbewegingen leiden. Er ging zelfs even het gerucht dat BlackRock de ETF zou sluiten. De uitstroom van geld zou te groot zijn. BlackRock ontkende maar de schade was aangericht. De discount is tot op de dag vandaag niet verdwenen.
Meerdere ETF's betroffen
Het waren overigens zeker niet alleen de obligatie ETF's van iShares die hier last van hadden, ook andere ETF-aanbieders konden niet garanderen dat de koersen gelijke tred hielden met de net asset value.
Bloomberg verwacht weliswaar dat de onderwaardering ten opzichte van de NAV op een gegeven moment weer verdwijnt. Toch zal er voor beleggers altijd een vieze smaak blijven hangen. De vermeende liquiditeit van een ETF-obligatie bestaat niet.