Nieuws

Goud gaat alsnog vliegen

Volgens James Luke van Schroders dreigt 2020 voor goudbeleggers alsnog een fantastisch jaar te worden.

Er is iets geks met de goudprijs aan de hand. Terwijl de aandelenprijzen de laatste weken hard omlaag koersten, daalde ook de goudprijs. Weliswaar niet zo hard als de aandelenmarkten, maar toch, van de enige echte veilige haven mag toch echt wel iets anders worden verwacht.

In tien dagen werd goud (in dollars gemeten) 10% minder waard. Pas afgelopen maandag kwam de ommekeer, en ging de waarde van goud plots fors omhoog. Op het moment van schrijven staat de gouprijs year-to-date 5,5% in de plus.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Liever cash

James Luke, fondsbeheerder bij Schroders, heeft een paar verklaringen voor de relatief zwakke goudprestatie tijdens de corona-sell-off op de financiële markten.

"De angst voor het virus, gecombineerd met een val van de olieprijzen, heeft geleid tot een stormloop op liquiditeit." Hij wijst ook op de verkoop van speculatieve futures. "Goud is ook gekocht als hedge voor indexposities. Het is mogelijk dat de sterke daling van de aandelenmarkt de liquidatie van deze hedgeposities in de hand heeft gewerkt."

Bovendien, zo merkt Luke: "Uiteindelijk worden aandelen van goudproducenten nog steeds geclassificeerd als grondstoffenproducenten. Zij hebben een plaatsje in brede aandelenindices. Wanordelijke verkoop heeft automatisch zijn negatieve weerslag op de aandelen van goudproducenten."

James Luke van Schroders

Maar de grootste impact op de goudprijs werd volgens Luke veroorzaakt door een sterke daling van de inflatieverwachtingen. "Dit heeft ook de goudvolatiliteit doen toenemen, omdat de reële rente hierdoor onder opwaartse druk kwam te staan." 

Goud naar 2000 dollar

De huidige goudprijs biedt volgens Luke prachtige kansen. Hij verwacht dat de goudprijs over niet al te lange tijd de 2000 dollar aantikt. Dat komt overeen met een waardestijging van circa 30%.

"We leven in een wereld met hoge schulden en lage rentes. De rentes zullen lang laag gehouden worden, terwijl overheidsstimulering de inflatie richting het streefniveau moet opkrikken." Luke houdt zelfs de optie van helikoptergeld open. "Een betere omgeving voor stijgende goudprijzen kan ik me niet voorstellen." 

Ook de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen moet de goudprijs hoger zetten. "Het zal de aandacht vestigen op de overgewaardeerde dollar en de enorme Amerikaanse tekorten."

"Een betere omgeving voor stijgende goudprijzen kan ik me niet voorstellen"

Goudproducenten verkeerd begrepen

Luke vindt het lastig te begrijpen waarom de koersen van goudproducenten zo hard zijn gedaald. Barrick Gold bijvoorbeeld verloor in enkele weken een derde van zijn beurswaarde.

"Deze bedrijven produceren een monetaire asset, waarvoor de verwachtingen op de lange termijn erg sterk zijn. Toch zijn de waarderingen bedrukt. Dat is deels te wijten aan de schamele rendementen die de sector tussen 2005 en 2015 wist te produceren."

Lees ook: Goudprijs stelt teleur

Maar de goudproducenten staan er nu totaal anders voor dan in het verleden, stelt Luke. "Op basis van de huidige goudprijzen zijn de marges twee keer zo hoog als in 2011, toen de goudprijs piekte. 2020 kan wel eens een historisch keerpunt worden voor de goudsector." 

"2020 kan wel eens een historisch keerpunt worden voor de goudsector"


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie