Nieuws

Cash is koning

Steeds meer beleggers bouwen cashposities op in hun portefeuilles. Ook obligatiefondsen kiezen deze strategie.

Het door Wouter van Overfelt geleide Vontobel Emerging Markets Corporate Bond fonds boekte de voorbije jaren goede resultaten, maar ook dit fonds heeft uiteraard last van de coronacrisis.

Zijn strategie is veel meer cash aanhouden dan gebruikelijk en toeslaan als de storm gaat liggen, zo deelde hij zijn klanten mee afgelopen week. Normaalgesproken ligt het percentage bij 2%, vertelde hij vorige week in een brief aan zijn klanten. Nu heeft hij dat percentage verhoogd naar 7%. 

Van Overfelt: “We zullen voorlopig een hoger cashniveau aanhouden dan gebruikelijk, zodat we kunnen profiteren van volatiliteit en marktimperfecties.”

20% cash

Van Overfelt staat daarin natuurlijk niet alleen. Cash is overal king. Researchbureau Lipper maakte vorige week bekend dat er in zeven dagen 87,6 miljard dollar was gevloeid naar Amerikaanse geldmarktfondsen. Het ging om de zeven dagen voor woensdag 11 maart. En vorige week zouden volgens Bank of America beleggers 136,9 miljard dollar aan cashreserves hebben opgebouwd.

Fondsmanager Sergio Trigo Paz van BlackRock gaat nog een stap verder dan Van Overfelt. De manager van het Emerging Markets Flexi Dynamic Bond fonds houdt zelfs 20% in cash aan. Zijn high-yield fonds heeft een omvang van 1,6 miljard dollar.

Trigo Paz kijkt overigens niet alleen de kat uit de boom, zo vertelt hij Bloomberg. Op dit moment is hij begonnen met het shorten van enkele Latijns-Amerikaanse munten, terwijl hij ondertussen de veilige haven op zoekt van de Japanse yen en Zwitserse franc. Trigo Paz zit volgens Bloomberg dit jaar op een rendement van 0,8%, wat beter is dan 97% van zijn collega’s.

Foutje, teveel bèta

Van Overfelt is het jaar minder goed begonnen. Dat komt volgens hem doordat de portefeuille begin dit jaar een een relatief hoge bèta had en een korte duration. Beide was niet ideaal in de coronaturbulentie.

Van Overfelt heeft de laatste twee weken exposure naar China afgebouwd. Hij is van mening dat beleggers nog onvoldoende beseffen hoe groot de impact van heet coronavirus zal zijn op de Chinese economie.

Een voordeel voor de manager is dat er vooralsnog weinig beleggers hun geld hebben teruggetrokken. Eerder het tegenovergestelde. Misschien heeft het er mee te maken dat het Vontobel EM Corporate Bond fonds een van de meest succesvolle obligatiefondsen van de laatste jaren blijft.

Over de laatste drie jaar bedroeg het rendement 32,9%, tegenover gemiddeld 14,7% bij andere EM-bedrijfsobligatiefondsen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen