Nieuws

De beleggingsconsensus vlak voor de paniek

In de nieuwste beleggingsconsensus kiezen professionele beleggers onverminderd voor een overweging van aandelen en een onderweging van obligaties. De ernst van Covid-19 in combinatie met een olieprijsoorlog is nog niet meegenomen.

Maandelijks brengt Alpha Research de assetallocatieconsensus uit. Hoe kijken professionele beleggers naar de markten? Waar zien zij kansen? Waar juist gevaren?

Eelco Ubbels van Alpha Research spit maandelijks enkele tientallen rapporten door en stelt vervolgens de gemene deler vast, de consensus. Dat deed hij ook in de afgelopen weken, toen het coronavirus snel oprukte in China, maar de rest van de wereld nog de hoop had het virus buiten de deur te kunnen houden.

Ook werd er in de rapportages duidelijk niet rekening gehouden met onenigheid in het Opec-kamp, waardoor de olieprijs in een vrije val terechtkwam. Een olieprijs van 20 dollar is niet langer denkbeeldig.

Cash naar neutraal

Ubbels: "Het beeld dat de consensus in 2020 nog niet de weg naar risk-off heeft ingeslagen, blijft overeind. De zorgen kwamen de laatste week van februari echt aan de oppervlakte, dus een mate van vertraging en het feit dat researchrapporten vooral naar de langere termijn kijken, spelen een rol. Cash gaat nu van overwogen terug naar neutraal, tegelijkertijd blijven aandelen nog net op overwogen staan."

Alle rapporten bij elkaar leidden tot onderstaande beleggingsconsensus, die er volgende maand waarschijnlijk radicaal anders uit zal zien. Of gaan professionele beleggers echt alleen voor de lange termijn?

raex

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie