Nieuws

Beleggers in frontier markets moeten hebberig zijn

Alles moet kloppen bij een belegging in frontier markets: het macro-economisch beleid, winstgroei en waardering. Pas dan overweegt Andrew Brudenell van HSBC op de koopknop te drukken.

Frontier markets is de verzamelnaam voor landen die nog aan het begin staan van hun economische ontwikkeling. Dus niet China, Brazilië of Zuid-Korea, maar landen als Vietnam, Argentinië, Servië, Egypte, Nigeria en Marokko.

Andrew Brudenell is een van de topfondsmanagers op dit gebied bij de Brits-Chinese bank HSBC. Hij runt het Ashmore Emerging Markets Frontier Equity Fund. Door de hoge risico's moet je bij beleggingen in dit soort landen zeer hoge rendementseisen hebben.

Brudenell: “Je moet behoorlijk hebberig zijn in dit soort landen. Voordat ik investeer wil ik er zeker van zijn dat het een goed bedrijf is met hoge groei en het moet goedkoop zijn”, zei hij tijdens een bijeenkomst waar Citywire verslag van deed.

Andrew Brudenell

Verder is het macro-economisch beleid van de regering in het desbetreffende land van belang. Brudenell belegt alleen in landen met structurele hervormingen die de groei ten goede komt. “Van het hervormingsbeleid mag je verwachten dat het de binnenlandse groei en de winsten aanjaagt.”

Wat betekent dit voor zijn portefeuille?

In Afrika heeft Brudenell geld aan het werk gezet in onder meer Kenia, Egypte, Marokko en Nigeria, maar in dat laatste land heeft hij ook weer winst genomen, omdat het politieke beleid hem niet bevalt.

In Azië vond hij Vietnam begin dit jaar aan de dure kant en het bedrijfsbestuur onder de maat. Maar het is wel een markt waar hij kansen ziet nu de waarderingen door het corona-virus flink naar beneden zijn gekomen.

“Het is een stockpickers markt.” Hetzelfde geldt min of meer voor de Filipijnen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie