Nieuws

Van internetbubbel, kredietbubbel naar groene bubbel

Groene beursgenoteerde bedrijven zijn populair, een beetje te populair vindt Graham Clapp van RWC Partners. "Beleggers verliezen net als in de jaren negentig met de internetbubbel de realiteit volledig uit het oog."

Hoe ontstaan bubbels op de beurs? Het begint meestal met een heilig geloof dat er een grote verandering aan zit te komen. Eind jaren negentig was dat het internet en automatisering die volgens analisten zouden zorgen voor een “new economy” met hoge economische groei, stijgende arbeidsproductiviteit en lage inflatie.

De volgende fase is dat – zelfs al klopt de analyse – beleggers beginnen te overdrijven. In de jaren negentig betekende dit een enorme vraag naar internetbedrijven, automatiseerders en telecombedrijven, terwijl het aanbod aan dit soort bedrijven beperkt was.

Amazon verloor ruim 90%

Het slot van het liedje van elke bubbel is dat er ergens iets misgaat. In 2000 waren dat tegenvallende resultaten en hoge schulden  van ict-bedrijven zoals ons eigen World Online - u weet wel van Nina 'duimen omhoog' Brink - gevolgd door faillissementen en kelderende aandelenkoersen, ook van de bedrijven die wel degelijk iets nieuws te bieden.

Amazon verloor bijvoorbeeld tussen het hoogtepunt in 1999 en dieptepunt in 2002 meer dan 90% van zijn waarde.

De nieuwe bubbel is groen

Amazon en andere technologiefondsen bevinden zich volgens sommige analisten nu weer in bubbelterritorium, maar het is niet de enige bubbel waar we bang voor moeten zijn.

Er zijn steeds meer analisten die ook waarschuwen voor een groene of ESG-bubbel. Mary-Pieterse Bloem van ABN Amro is een van hen, zo kon u onlangs lezen op IEX Profs. Vermogensbeheerder Graham Clapp van RWC Partners is een andere. 

“U kunt de ontwikkeling bij ESG-aandelen vergelijken met de internetbubbel van eind jaren negentig toen beleggers een belangrijk deel van de portefeuille wilden inruimen voor new economy-aandelen. Het gevolg was dat al het geld een kant op stroomde en de waarderingen enorm werden opgepompt”, zegt Clapp tegenover Citywire.

Veel vraag, weinig aanbod

Het grote probleem bij ESG-aandelen is volgens Clapp dat er te weinig beursbedrijven zijn die voldoen aan de strenge criteria voor milieuvreindelijkheid, sociale verantwoording en corporate governance. Er is dus weinig aanbod en veel vraag. Logisch dat de koersen oplopen tot astronomische hoogtes. 

Clapp: “We zijn er nog niet helemaal, maar we komen in de buurt dat alles wat te maken heeft met waterstof en andere groene technologieën in een half jaar met 100% is gestegen, ondanks het feit dat de fundamentals onveranderd zijn”.

Duurzame energie

Dat wil niet zeggen dat Clapp niet gelooft in ESG. Integendeel, hij hoopt dat ESG-criteria in de toekomst bij alle bedrijven een centrale rol zullen spelen in de bedrijfsvoering. Maar zover zijn we nog niet.

Overdreven koersontwikkelingen ziet hij bijvoorbeeld bij windmolens en andere aanbieders van duurzame energie. Er zijn de laatste maanden veel bedrijven uit deze sector die winstwaarschuwingen hebben afgegeven, maar de koersen hebben amper gereageerd, hoogstens even kort. Zelfs nu met alle ellende rond het coronavirus blijven duurzame aandelen opmerkelijk goed liggen..... Todat de bubbel barst.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's