Nieuws

Negen redenen om positief te zijn over technologie

Volgens Zvika Krieger van het World Economic Forum wordt 2020 het jaar van veel technologische doorbraken.

Zvika Krieger, hoofd Technology Policy and Partnerships bij het World Economic Forum, ziet heel veel redens om positief te zijn over tech.

Sterker, 2020 wordt volgens hem een jaar waarin we de doorbraak zullen zien van enkele van de meest gehypete technologische innovaties van de laatste jaren, zoals blockchain, genetica en kunstmatige intelligentie.

De gevolgen zullen overal zichtbaar zijn, van het onderwijs tot in de gezondheidszorg. Krieger laat negen professionals aan het woord over baanbrekende innovaties. Een beknopte samenvatting:

  1. Lynsey Chediak, van de WEF-werkgroep Precision Medicine, kan erover meepraten. Tot haar vijftiende kon ze niet lopen vanwege een zeldzame aandoening. Genetica heeft haar letterlijk op de been geholpen en Chediak gelooft er heilig in dat de steeds grotere kennis over het menselijk DNA nog honderden miljoenen mensen kan helpen.

  2. Sanae Imai, fellow bij het Center for the Fourth Industrial Revolution, gelooft dat het gebruik van big data, kunstmatige intelligentie en drones ervoor zal zorgen dat er minder mensenlevens verloren gaan bij orkanen en tropische stormen. Vroeger waarschuwen en evacueren daar waar nodig is het motto.

  3. Eddan Katz van de WEF-werkgroep Artificial Intelligence and Machine Learning ziet grote kansen voor het ontwikkelen van beter lesmateriaal voor kinderen met leerproblemen. Dat kan met behulp van machine learning en patroonherkennende software. Als dat op een ethisch verantwoorde manier gebeurt, dan kan het de levens van vele generaties kinderen verbeteren.

  4. Stephen Almond, fellow Agile Governance, verwacht dat het internet ervoor zal zorgen dat juridisch en notarieel advies makkelijker toegankelijk wordt voor iedereen.

  5. Venkataraman Sundareswaran, fellow bij het Center for the Fourth Industrial Revolution, heeft hooggespannen verwachtingen van medische chatbots: virtuele dokters die u advies geven of u met uw kind wel of niet naar de dokter moet.

  6. Iedereen kent blockchain van bitcoin, maar in de dagelijkse praktijk worden blockchaintechnologie nog niet zoveel gebruikt. Nadia Hewett van de werkgroep Blockchain and Distributed Ledger Technology denkt dat dit snel gaat veranderen. Toepassingen zijn er legio. Denk bijvoorbeeld aan iemand die wil weten of een stuk vlees in de supermarkt wel echt van biologische boer Piet is, of dat een kledingstuk wel echt gemaakt is in een bonafide naaiatelier.

  7. Ziyang Fan, hoofd Digital Trade bij het WEF, denkt dat technologie zal zorgen voor meer handel. Ook hier speelt blockchain een grote rol in het gemak waarmee grensoverschrijdende digitale betalingen kunnen worden gedaan. 5G en het Internet of Things zullen zorgen voor efficiëntere goederenafhandeling in bijvoorbeeld havens. Het hele logistieke proces kan volgens hem efficiënter en milieuvriendelijker worden gemaakt.

  8. Volgens Shubhangi Poddar van het Center for the Fourth Industrial Revolution zal blockchain allerlei processen transparanter maken. Burgers kunnen relevante acties van de overheid volgen, een eigenaar kan zien wat er met de opgewekte stroom van z'n zonnepanelen gebeurt.

  9. Poddar gaat er verder vanuit dat kunstmatige intelligentie in combinatie met steeds geavanceerdere medische apparatuur artsen instaat zal helpen nog veel vroeger betere diagnoses te stellen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022