Nieuws

ETF-belegger kiest voor spreiding en ... goud

Januari was volgens BlackRock (iShares) opnieuw een sterke maand voor de wereldwijde ETF-markt, met een instroom van 66,5 miljard dollar. Dat was wel minder dan in december, toen voor het recordbedrag van 85,8 miljard dollar aan ETF's werd gekocht. Waar ging het geld naartoe?

Breed samengestelde ETF’s op beleggingen in ontwikkelde markten waren een belangrijke aanjager van de ETF-instroom in januari. De omzet bedroeg 13,4 miljard dollar, circa 20% van de totale ETF-instroom.

Spreiden was het devies in januari. Multi-sector-ETF’s boekten een instroom van 8,9 miljard euro. Grote verliezers waren Amerikaanse aandelen, waarvan de ETF-omzet met 60% terugliep tot veertien miljard dollar.

De verkoop van high yield-obligatie-ETF's stortte helemaal in elkaar. In december bedroeg de omzet nog 2,9 miljard dollar. Een maand later bleef het bij een high yield-obligatieverkoop van 0,2 miljard dollar.

Goudexplosie

Hoe anders is de situatie voor goud-ETF's. De verkoop daarvan vertienvoudigde in januari van 0,3 miljard dollar tot 3,1 miljard dollar. Ook zilver was weer gevraagd met een instroom van 53 miljoen dollar na vijf maanden van uitstroom.

Ruwe olie profiteerde van het feit dat beleggers door een hogere marktvolatiliteit, tengevolge van de uitbraak van het coronavirus, hun gevlucht zochten in het zwarte goud. Na twee maanden van uitstroom ging er voor een recordbedrag  - 0,9 miljard dollar - naar olie-ETF's.

Grote kans dat ETF-beleggers in februari weer uit grondstoffen zijn gestapt. Neem de olieprijs. Brent daalde de afgelopen weken met bijna 20%. De (lichte) uitbraak van goud is ook tot staan gebracht.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen