Nieuws

Lars Dijkstra (Kempen) pleit voor écht actief

Lars Dijkstra, CIO van Kempen Capital Management, pleit in een open brief aan potentiële beleggingsklanten voor The Real Active. De wat?

"Verzekeraars, pensioenfondsen, banken en family offices helpen hun eindklant om te voldoen aan toekomstige verplichtingen. Om dat te bereiken moet rendement gehaald worden. Het is de taak van asset managers om voor al deze partijen dat rendement te halen en tegelijkertijd op een goede manier op het geld van de klant te passen."

"Daarbij is het algemeen bekend dat merendeel van de actieve beleggers niet in staat is om zijn benchmark te verslaan. Ze vertellen mooie verhalen, brengen hoge kosten in rekening en leveren uiteindelijk hetzelfde resultaat als een product dat een index volgt."

"Het is daarom begrijpelijk dat beleggingsportefeuilles in toenemende mate worden ingevuld met passieve producten. De afnemers zijn het beu. Volgens mij is er een steeds duidelijker onderscheid te maken tussen echt actief en traditioneel actief."

Actief beheer is veel meer dan een paar slimme jongens de juiste aandelen laten kiezen binnen een vooraf vastgesteld universum, aldus Dijkstra.

"Echt actief is in staat om op langere termijn zorgvuldig op het geld te passen (stewardship) en echte economische return te behalen. Echt actief gaat niet alleen om een sublieme performance in termen van rendement maken, maar het levert ook een positieve bijdrage aan duurzaamheid."

Belangrijke vragen

Maar hoe onderscheidt een belegger The Real Active van een traditionele assetmanager? Een paar simpele vragen helpt die vraag volgens Dijkstra te beantwoorden.

  1. Belegt de fondsmanager zelf substantieel in zijn eigen fonds? Wat is een betere garantie voor geloof in kwaliteit dan het privévermogen van de fondsmanager?
  2. Zijn de beloningsstructuren voor bijvoorbeeld variabele beloning afgestemd op lange termijn resultaten voor de klant, of zijn ze afgestemd om op korte termijn te presteren en zo veel mogelijk van het beleggingsproduct te verkopen?
  3. Hoe goed kent de fondsmanager de bedrijven waarin hij belegt? Om echt waarde te kunnen creëren voor alle stakeholders moeten actieve vermogensbeheerders zich richten op een beperkt aantal bedrijven die hij echt kent, spreekt en in die gesprekken beïnvloedt. Hij moet echt een aandeelhouder zijn die meedenkt in het belang van zijn klant met het lange termijn belang van de onderneming. Of zoals Keynes zei: “The right method in investment is to put fairly large sums into enterprises which one thinks one knows something about.”
  4. Spreekt de manager actief met het management van de bedrijven waarin hij investeert over ESG-criteria? Uitsluiting is een laatste redmiddel als praten geen zin meer heeft. Er zijn legio voorbeelden van hoe een dialoog met de aandeelhouders verandering op gang brengt bij een beursgenoteerd bedrijf. Een echte actieve manager zal diepgaand in gesprek gaan met ondernemingen over hun bedrijfsstrategie, kapitaalallocatie en duurzaamheidsrisico's en -kansen. In onze ervaring is de kwaliteit van de dialoog een graadmeter voor succes en niet de omvang van de positie.

Het goede voorbeeld

Dijkstra: "Als Chief Investment Officer van een assetmanager geloof ik in The Real Active en voel ik me 100% verantwoordelijk dat ik voor al onze strategieën bovenstaande vragen positief kan beantwoorden."

Lees ook: Het gaat volgens Lars Dijkstra om meer dan rendement

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen