Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Professionele beleggers wuiven zorgen coronavirus weg

De uitbraak van het coronavirus heeft (nog) geen effect op de beleggingsconsensus, zo constateert Eelco Ubbels van Alpha Research. Aandelen gaan van houden naar koop, opkomende markten blijven met obligaties én aandelen favoriet.

Beleggers houden het coronavirus goed in de gaten, maar de virusuitbraak leidt (nog) niet tot het betrekken van defensieve stellingen. Het zit ongetwijfeld in het lijstje van tail-risks. Dat zijn gebeurtenissen die grote gevolgen kunnen hebben, maar waarop de kans klein is.

Beleggers hebben de risk off-knop in ieder geval nog niet geactiveerd, zo blijkt uit de analyse van de laatst uitgekomen beleggingsrapporten. Cash gaat weliswaar terug van neutraal naar overwogen, maar tegelijkertijd gaat ook aandelen van houden naar kopen.

Sterker, over aandelen wordt nu positiever geoordeeld dan over cash. Het aantal positieve aanbevelingen voor aandelen stijgt van 34% naar 43,5%, terwijl tegelijkertijd het aantal aanbevelingen om te onderwegen met 6% daalt naar 15%.

Positiever over obligaties

Vastgoed blijft met 70% neutrale adviezen echt neutraal. Dat geldt ook voor de beleggingscategorie grondstoffen waarvoor twee derde van de beleggers (68,75%) een houdadvies geeft. Ten slotte wordt er iets positiever over obligaties gedacht.

Het grootste deel van de assetmanagers (51%) heeft nog steeds een verkoopadvies, maar het aantal positieve aanbevelingen stijgt opnieuw, ditmaal van 19,5% naar 24%.

Wat niet is veranderd, zijn de positieve oordelen over beleggingen in opkomende markten. Zowel aandelen als obligaties in opkomende markten prijken ook deze maand bovenaan de kooplijstjes. 

raex

Regio-aandelenallocatie: De val van Azië

Emerging markets verbetert zich opnieuw en handhaaft zich stevig op de eerste plaats. Het aantal positieve aanbevelingen stijgt van 37% naar 45%, terwijl de verkoopaanbevelingen dalen van 13% naar 9,5%.

Het percentage positieve aanbevelingen over aandelen VS blijft per saldo gelijk. De koopaanbevelingen dalen iets, maar dat is ook met de verkoopaanbevelingen het geval. De adviezen voor aandelen Japan blijven ook stabiel, een kleine meerderheid van de assetmanagers (52%) is neutraal.

Zwarte schaap Europa herstelt verder. Het percentage koopadviezen stijgt opnieuw, ditmaal van 30% naar 38%. Hierdoor staat Europa niet langer op de laatste plaats. Die positie is nu ingevuld door Pacific zonder Japan, dat een forse duikeling maakt in het klassement, van plaats twee naar de laatste plaats. Het is de meest opmerkelijke wijziging van de regio-allocatie deze maand. De koopadviezen dalen met 14% tot 21,5%. 

raex

 

Sectorallocatie: Hoe meer tech, hoe beter

Technologie en gezondheidszorg blijven de enige twee sectoren met een positieve aanbeveling. Gezondheidszorg heeft met 66,67% de meeste koopadviezen en is ook de enige sector zonder negatief oordeel. De positieve consensus over IT verbetert opnieuw licht, ditmaal van 54% naar 58,5%. 

De sector consumentengoederen blijft neutraal, maar het is deze maand de grootse daler in de ranking: van plaats vier naar plaats acht. De reden hiervan is vooral een forse stijging van de verkoopadviezen, van 16,5% naar 27,5%.

De sterkste stijger zijn grondstoffen, dat van de achtste naar de vierde plek stijgt. De verkoopadviezen zijn met ruim 7,5% teruggelopen naar 9%.

Nuts ten slotte versterkt zijn positie van rode lantaarndrager. De negatieve aanbevelingen zijn verder opgelopen, deze keer van 54% naar meer dan 66%. Opvallend is wel dat dit de beste presterende aandelensector in de afgelopen maand was. De consensus heeft niet altijd gelijk.

raex

Credit-allocatie: Nu nog negatiever over staatsobligaties

Ook in januari zijn er weinig wijzigingen in de creditconsensus. Emerging markets debt blijft als enige obligatiecategorie overwogen met maar liefst 63,5% aam koopadviezen. Het minst positief zijn beleggers over staatsobligaties. Zo'n 70,5% van de rapporten eindigt de analyse met een helder verkoopadvies.

De opinies over inflatiegelinkte obligaties zijn onderwijl iets positiever. 42,11% beveelt een overwogen positie aan, een stijging van meer dan 10%.

Verder geen wijzigingen in de adviezen voor high yield- en bedrijfsobligaties. Over beide categorieën zijn de meningen gelijkmatig verdeeld over positief, neutraal en negatief. 

raex

 

Het boodschappenlijstje:

raex


Berekening consensus

Alpha Research inventariseert maandelijks de asset allocatie-opinies van fondsenhuizen, assetmanagers en researchpartijen van zowel de buy- als sellside. Deze opinies worden door Alpha Research geactualiseerd in een database.

De meeste partijen gebruiken de categorieën overwegen, neutraal en onderwegen als aanbeveling. Respectievelijk zijn de waarden +1, 0, en -1 van toepassing. Deze waarden leiden tot een gemiddelde.

In de rapportage komen het gemiddelde en de trend van de aanpassingen aan bod om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de beleggingsopinies. 


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Assetallocatie