Nieuws

DWS: Beleggers blind voor sombere winstverwachtingen

De financiële markten hebben de angst voor het coronavirus van zich afgeschud en lijken blind voor sombere winstvooruitzichten. Dat optimisme is volgens DWS niet gerechtvaardigd, want tegenvallende resultaten zijn wel degelijk besmettelijk.

Kort na de paniek over het coronavirus, zijn de financiële markten alweer aan een herstelrally bezig. De S&P 500 staat inmiddels weer op het niveau van voor de uitbraak wereldnieuws werd.

Dat is volgens DWS, de vermogensbeheertak van Deutsche Bank, opmerkelijk, want zelfs als het virus snel wordt ingedamd, is de economische schade fors. Bovendien blijven de economische kosten nog ver na de piek van het aantal infecties stijgen.

DWS: "Voor bedrijven die afhankelijk zijn van Chinese toeristen of van Chinese consumenten in het algemeen, of bedrijven met productiefaciliteiten in de provincie Hubei, zullen de eerstekwartaalcijfers weinig rooskleurig uitpakken. En dat zal het hele jaar lang zijn effect niet missen."

Uitgestelde impact

Dit betekent dat de S&P 500 - net als tijdens de rally van 2019 - opnieuw profiteert van koersstijgingen, zonder dat dit gerelateerd is aan bedrijfswinsten. Voor 2020 wordt nog steeds een S&P 500 winststijging van 8,5% verwacht, terwijl de verwachtingen van de bedrijfswinsten op de middellange termijn somber zijn.

Ofwel: sinds juli 2019 steeg de S&P 500 maar liefst 17%, maar de winstverwachtingen voor 2020 zijn inmiddels met 3,6% gedaald. De enige positieve uitschieter was wederom de technologiesector, die in 2019 de hoge verwachtingen voor het vierde kwartaal op rij wist te overtreffen.

De economische impact van het coronavirus is nog niet zichtbaar in consensusramingen. Maar waarom gedragen beleggers zich dan toch alsof ze immuun zijn voor besmetting? DWS: "Wellicht omdat ze er (al te gemakkelijk) vanuit gaan dat besmette patiënten door toediening van het juiste vaccin - steunmaatregelen van centrale banken - toch wel zullen genezen." De People’s Bank of China heeft de eerste injectie inmiddels toegediend.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen