Nieuws

Indexfondsen nemen het over

Fondshuizen in Europa kregen in 2019 te maken met twee duidelijke trends. Beleggers verkozen obligaties boven aandelen, en zochten het nog meer in ETF's.

De Europese fondsenindustrie heeft over 2019 weinig klagen. Het boekte in 2019 een instroom van 303,9 miljard euro. In 2018 was dat nog 129,2 miljard euro. Ook de markten hielpen mee. Het Europees beheerde fondsvermogen steeg van 9,9 biljoen euro tot 12,2 biljoen euro. Deze stijging was voornamelijk het gevolg van de mooie koersprestaties (+2,1 biljoen euro).

De Europese ETF-markt beleefde zelfs een recordjaar met een instroom van maar liefst 106,7 miljard euro. Mede hierdoor steeg het totale beheerde ETF-vermogen vorig jaar van 633,1 miljard euro tot 870 miljard euro, een stijging van meer dan 33%. 

Back to normal

raex

Maar terwijl aandelen de weg omhoog vonden, waren obligatiefondsen (+257 miljard euro) vorig jaar de best verkochte beleggingscategorie, gevolgd door mixfondsen (+53,2 miljard euro), vastgoedfondsen (+5,1 miljard euro), grondstoffenfondsen (+3,7 miljard euro) en dan pas aandelenfondsen (+2,6 miljard euro).

Uitstroom was er ook. Alternatieve fondsen werden vooral verkocht (-58,4 miljard euro) net als andere producten (-15 miljard euro).

Ook in de Europese ETF-markt waren obligatieproducten het meest populair (+59,2 miljard euro), gevolgd door aandelen-ETF's (+45,9 miljard euro). Dat is des te opvallend, want ETF's waren van oudsher het speelterrein van aandelenbeleggers.

Liever veilig en duidelijk

raex

Op sectorniveau waren aandelen wereldwijd vorig jaar het meest gevraagd (+65,7 miljard euro). Daarna volgden wereldwijde obligaties in dollars (+54,9 miljard euro) en wereldwijde obligaties in euro's (+31 miljard euro).

Aan de andere kant van het spectrum gingen Europese aandelen (-22,6 miljard euro), aandelen eurozone (-16,9 miljard euro) en wereldwijde obligaties in Britse ponden (-15,7 miljard euro) vooral de deur uit. Wanneer komen Europese aandelen weer in de gratie? Wanneer keert het geloof terug in een sterke pond?

De winnaars en verliezers van 2019

raex

BlackRock was met een omzet van 79,4 miljard euro het best verkopende fondsenhuis in Europa, ruim vóór PIMCO (+39,6 miljard euro) en Vanguard  (+28,9 miljard euro). BlackRock moest het natuurlijk vooral hebben van dochter iShares (+51,7 miljard euro), die circa 45% van de Europese ETF-markt in handen heeft. Zonder iShares zou BlackRock na Pimco op de tweede plaats zijn gekomen.

Bij UBS werd de totale instroom van 13,7 miljard euro door ETF's bepaald. De actieve fondsen van het Zwitserse beleggingshuis zagen beleggers vertrekken (-1,7 miljard euro).

BlackRock blijft de grootste

raex

In 2019 nam het aantal Europese fondsen licht toe. In de loop van 2019 werden 1.287 fondsen geliquideerd, terwijl 1.105 fondsen werden samengevoegd. Doordat 2.534 nieuwe fondsen werden gelanceerd, nam het totale Europese fondsenassortiment met 142 fondsen toe.

Aangezien de invoering van steeds strengere regels, momenteel MiFID II, leidt tot hogere kosten, verwacht ik dat vooral de kleinere fondsen verder zullen fuseren dan wel worden opgeheven.

142 nieuwe fondsen

raex


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie