Nieuws

Goede vooruitzichten IPO's in VS (niet Europa)

De beurs van New York heeft niet te klagen over beursgangen. In Europa ziet dat er heel anders uit.

De New York Stock Exchange is positief over het aantal beursgangen in 2020. Na een ook al niet slecht 2019 belooft dit jaar nog beter te worden, zei vicevoorzitter John Tuttle van de NYSE onlangs in Davos tegen Yahoo Finance.

Dat staat in schril contrast tot Europa, waar de verwachtingen laag zijn na een heel mager 2019. De cijfers spreken boekdelen. Volgens consultant PwC kelderde het aantal Europese IPO's in 2019 met 47% tot 106 en de volumes met 40% tot 22,1 miljard euro.

In de VS daarentegen waren er in 2019 met 159 IPO's weliswaar minder beursgangen dan in 2018, toch was het gemiddeld een van de betere jaren van deze eeuw, zowel qua aantal als volume (50 miljard dollar).

Meer mee- dan tegenvallers

Daar komt nog een extra voordeel bij voor de VS, zo zegt Tuttle. De IPO’s hebben uitstekende rendementen opgeleverd, wat ook in 2020 positief zal doorwerken op het beleggerssentiment.

Er waren natuurlijk ook tegenvallers. Denk bijvoorbeeld aan Uber, Lyft, Chewy en Piterest die allemaal flink daalden in de eerste maanden na hun IPO.

Maar in de breedte stegen de naar de beurs gebrachte fondsen 35% in waarde, zo blijkt uit de zogenoemde Renaissance-index.

Amerikaanse pijplijn goed gevuld

Tuttle ziet dat als gezonde basis voor 2020. “Als we vooruitblikken dan zien we een gezonde IPO-markt in ieder geval voor de eerste helft van 2020.” De pijplijn is volgens hem goed gevuld en evenwichtig verdeeld over regio’s en sectoren.

In zekere zin was zelfs de grootste mislukking van vorig jaar - het afblazen van de beursgang van WeWorks - volgens Tuttle een gezond teken.

Het geeft aan dat investeerders meer aandacht hebben voor winstgevendheid en duurzame groei. Een hoge omzetgroei is niet meer heiligmakend.

Direct listings

Een andere trend die volgens Tuttle doorzet zijn beursgangen waarbij geen nieuwe aandelen worden uitgegeven. Plat uitgedrukt zijn dit IPO’s waarbij zittende aandeelhouders vooral een doel hebben: cashen.

De bedrijven gaan niet naar de beurs omdat ze geld nodig hebben. De NYSE is bij het promoten van direct listings een voorloper. Bekende voorbeelden uit het recente verleden zijn Spotify in 2018 en Slack in 2019.

Tuttle verwacht dat in 2020 meer dan de helft van de IPO’s een direct listing zal zijn. Daaronder vallen onder andere Airbnb en softwarebedrijf GitLab.

Zombie-IPO's

In Europa is het beeld veel minder fraai. Bloomberg maakte onlangs een lange lijst met IPO’s die niet zijn doorgegaan in 2019. Het zijn de zogeheten zombie-IPO’s.

Tot de prominentste niet-IPO's behoren ReAssure (Britse dochter van Swiss Re), de Britse Phoenix Group Holdings (verzekeringen), de Italiaanse jachtenbouwer Ferretti en het Zweedse opticienconcern Synsam.

Amsterdam

Ook in Nederland was er weinig reden tot vreugde in 2019 met slechts vier beursgangen, waaronder investeringsmaatschappij Prosus en de IJslandse machinebouwer Marel. De beursgang van technologiebedrijf CM.com ging niet door. En doordat er ook bedrijven afscheid namen, zakte het aantal beursgenoteerde bedrijven in Amsterdam tot 125 (134 in 2018).

In Nederland wordt wel een van de grootste Europese beursgangen van dit jaar verwacht met JAB Peet’s. De JAB Holding wil volgens The Financial Times ongeveer drie miljard euro ophalen met zijn koffiebelangen (onder andere Douwe Egbers).

In de meeste gevallen werden Europese IPO’s afgelast vanwege een gebrek aan interesse bij beleggers. Sommige experts wijten dat aan het lagere beleggersvertrouwen in Europa. Anderen denken dat de grotere rol van private equity een rol speelt. En dan was er natuurlijk nog de lage groei, Brexitonzekerheid en het handelsconflict tussen China en de VS.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen