Nieuws

Chinese aandelen uit portefeuilles

Het coronavirus zorgt ervoor dat vermogensbeheerders minder Chinese aandelen in portefeuille houden. Maar op de langetermijnvooruitzichten heeft het virus geen effect.

Het jaar van de rat, dat afgelopen zaterdag begon, zou Chinese burgers eigenlijk rijkdom en voorspoed moeten brengen, maar voorlopig is daar nog weinig van te merken.

De uitbraak van het coronavirus jaagt steeds meer mensen de stuipen op het lijf, ook beleggers. Het in opkomende markten gespecialiseerde fondsenhuis Alquity was deze week een van de eerste vermogensbeheerders die volgens Citywire aankondigde het belang van China in de beleggingsportefeuille flink te verlagen.

Over de lange termijn maakt het huis zich niet zoveel zorgen, maar op de korte termijn kan het virus voor paniek en ontregelde markten zorgen. 

Epidemie

Andere fondsmanagers zijn minder uitgesproken over de verkoop van Chinese aandelen, maar dat het virus een marktimpact zal hebben, staat ook voor hun vast.

"Een epidemie kan naast tragische menselijke verliezen ook grote economische schade aanrichten," waarschuwt Mo Ji, chefeconoom bij AllianceBernstein. Fondsmanager Michael Hasenstab van Franklin-Tempelton zegt dat beleggers zich moeten voorbereiden op meer kortetermijnschokken op de beurs.

“De grote koersbewegingen bij enkele risicovolle effecten herinnert ons eraan dat onverwachte gebeurtenissen grote effecten kunnen hebben.”

Voorzichtig optimistisch

Niet iedereen is overigens pessimistisch, zeker niet over de lange termijn. Dale Nicholls, fondsmanager van het Fidelity China Special Situations fonds vindt een voorzichtig optimisme bijvoorbeeld best op zijn plaats.

Beleggers moeten volgens hem beseffen dat de groei in China nog altijd een stuk hoger is dan in het westen. Vooral de binnenlandse vraag is ijzersterk.

En ook van de overheid kunnen meer investeringen worden verwacht om de economie te ondersteunen.

Groot enthousiasme

Op de achtergrond speelt bovendien een van de belangrijkste veranderingen op de Chinese beleggingsmarkt van de voorbije jaren. Wie weet heeft Amerikaanse druk daarbij geholpen, maar binnen vier maanden zal het voor het eerst zijn toegestaan dat buitenlandse vermogensbeheerders fondsen aanbieden aan de Chinezen, zonder daarbij te moeten samenwerken met een lokale partner.

Voor grote vermogensbeheerders zoals BlackRock, Fidelity, Schroders en Vanguard wordt dat gezien als een megaevent, meldde The Financial Times onlangs.

Met een groei van 13% per jaar en een omvang van nu al 4200 miljard dollar wordt verwacht dat de Chinese effectenmarkt de tweede markt wordt na de Verenigde Staten. Alle grote firma’s willen daarbij zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022