Nieuws

De kloof tussen good en bad tech groeit

Aan de meeste technologieproducten - van chips tot pratende speakers - zal steeds minder worden verdiend.

General Electric heeft de afgelopen twintig jaar aan den lijve ondervonden hoe vervelend het is om aan alle kanten voorbij te worden gelopen door frisse technologiebedrijven. In 2000 stond de koers nog op bijna 70 dollar, nu moet GE vechten om boven de tien dollar te blijven.

Er zijn wel meer van dit soort bedrijven dat niet of nauwelijks profiteren van de run op Amerikaanse technologiebedrijven. IBM bijvoorbeeld of Cisco Cystems. Geen van beiden heeft de recordniveaus van 2000 weten te evenaren.

Volgens fondsbeheerder Mark Hawtin van GAM Investments is dat nog maar het begin. Hij verwacht voor de komende jaren een nog veel groter gat tussen good en bad tech, tussen nieuwe en ouderwetse techbedrijven.

Waar zit hem dat in? Hawtin legt het uit in een artikel van Citywire.

Aan technologie alleen valt weinig te verdienen

De ouderwetse manier van ondernemen is volgens Hawtin als een bedrijf zich hoofdzakelijk richt op de ontwikkeling van nieuwe soft- en hardware. Het gebruik ervan is bijzaak. Modern is daarentegen precies het tegenovergestelde. De technologie wordt nevenzaak en het gebruik ervan is de sleutel tot succes.

Hawtin: “Het gaat niet om computerchips of pratende kastjes, waar het om gaat is hoe deze technologieën gebruikt worden om nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen en hoe bedrijven die investeringen in deze commodities weten om te zetten in veel hogere rendementen.”

Voor Hawtin staan technologieproducten dus gelijk aan ruwe grondstoffen en zoals iedereen weet zijn daar niet de hoogste marges op te verdienen. Pas als kobalt, koper of nikkel tot iets moois worden omgetoverd, stijgt de winst. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie