Nieuws

Kaalslag aandelenresearch door MiFID II

De MiFID II-regels zorgen voor een sterke daling van analisten die kleine beursfondsen volgen. En dat heeft gevolgen voor de volatiliteit en de waardering van deze fondsen.

MiFID II, de twee jaar geleden ingevoerde strengere regelgeving voor financiële instellingen, heeft nadelige gevolgen voor kleine en middelgrote beursfondsen.

De regels hebben ervoor gezorgd dat er veel minder analisten zijn die deze aandelen nog volgen. De kosten zijn te hoog.

Voor deze small- en midcappers betekent dat meer volatiliteit en structurele onderwaardering, aldus The Wall Street Journal.

Meer transparantie

Een belangrijk doel van MiFID II is meer transparantie voor beleggers. Een manier om dat te bereiken is door ontvangers van aandelenresearch daar apart voor te laten betalen. Effectenbanken en brokers mochten de kosten van research niet meer verwerken in hun commissies.

Voor sell-side-effectenbanken was dat een hard gelach omdat beleggers nu minder uitgeven aan onderzoek. Vooral de kleinere effectenbanken hebben het moeilijk.

Eerder deze week maakte NIBC bekend dat het gaat stoppen met de obligatiehandel, aandelenemissies én beleggingsonderzoek door veranderende marktomstandigheden. Ook andere Europese effectenbanken sneden in hun researchafdelingen.

18% gedaald in minder dan een jaar

Onderzoeksbureau Coalition heeft uitgerekend dat het aantal analisten dat Afrikaanse en Europese aandelen volgt tussen eind 2018 en midden 2019 met 18% is gedaald tot 900. Factset komt tot een vergelijkbaar resultaat in Groot-Brittannië.

Het aantal analisten dat FTSE 250-bedrijven volgt is de laatste twee jaar gedaald van gemiddeld 9,3 naar 7,7 per bedrijf. In de FTSE 250-index zitten kleinere Britse bedrijven. 

“MiFID II heeft zonder enige twijfel een negatief effect op het aantal analisten dat kleine bedrijven volgt,” zegt fondsmanager Adrian Gosden van GAM Holding. “We zitten in Groot-Brittannië nu op vier analisten of minder voor bedrijven met een marktkapitalisatie onder de 300 miljoen pond.” 

Beleggers die nog in deze bedrijven willen investeren moeten volgens hem veel meer zelf aan het werk. Ze moeten op bezoek bij bedrijven, praten met managers, et cetera. Het vervelende is alleen dat ook hiervoor de regels strenger zijn geworden, zegt Anne-Sophie d’Andlau van effectenbank CIAM.

Hedgefondsen en grote banken profiteren

Er is een groep beleggers die volgens de WSJ garen spint bij deze situatie. Minder analisten voor kleine fondsen betekent meer volatiliteit en ondergewaardeerde aandelen. Voor hedgefondsen is dat het ideale klimaat om afgestrafte bedrijven te kopen of short te gaan in bedrijven waarvan ze denken dat ze nog verder de diepte in zullen gaan.

Hetzelfde geldt overigens voor actief gemanagede beleggingsfondsen gespecialiseerd in smallcaps. Ook de grote effectenbanken en beleggingsfondsaanbieders profiteren van de kaalslag bij de kleintjes.

“Het is een kwestie van the winner takes all,” zei Cor Kluis van ABN Amro deze week tegen Het Financieele Dagblad na het besluit van NIBC om te stoppen met beleggingsresearch.

Kluis: “Je moet de nummer een of twee zijn in de markt en niet de nummer acht. Het vergt nu eenmaal investeringen om de top te halen. NIBC heeft het wel geprobeerd, onder andere door SNS Securities over te nemen, maar het is niet gelukt.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie