Nieuws

Vermogensongelijkheid is het grote risico

Columbia Threadneedle verwacht voor 2020 een vlak beursjaar, maar de kans op uitschieters naar boven en beneden is wel groot. Vooral het groeiende verschil tussen rijk en arm baart zorgen.

William Davies, de CIO van Colombia Threadneedle Investments, rekent op een vlak basisscenario voor 2020, maar de risico’s voor uitschieters naar boven en beneden zijn wel levensgroot groot.

In zijn verwachting spreekt hij van een smal pad. Dat geldt met name voor de Amerikaanse economie. Er hoeft maar weinig te gebeuren of de belangrijkste economie van de wereld komt plots toch in een groeiversnelling, of valt juist weg in een diepe recessie.

Wereldwijd zijn er twee risico’s die er volgens hem uitspringen: handelsconflicten en de steeds grotere verschillen tussen arm en rijk. Vooral dat tweede is een factor die hem bezighoudt.

De gele hesjes in Frankrijk, de studentenprotesten in Hongkong, de woede in Chili vanwege duurdere treinkaartjes, de bankencrisis in Libanon, het Malieveld in Nederland. Het zijn allemaal uitvloeisels van een maatschappij die volgens hem worstelt met groeiende ongelijkheid.

Anti-globalisering

Nu valt het effect van die bevolkingsonrust op de reële economie nog mee, maar wat als er een recessie uitbreekt en de werkloosheid oploopt? Gaan de mensen dan niet nog veel harder protesteren en partijen kiezen die uitsluitend het nationale belang voor ogen hebben?

Welvaartsongelijkheid is volgens Davies voor een deel het gevolg van structurele krachten zoals het groeiende aantal flexibele banen, minder macht voor de vakbonden, technologische ontwikkeling en disruptie. De reactie op deze krachten is van doorslaggevend belang. Het kan goed aflopen, maar ook leiden tot een grote afkeer van globalisering.

Meer investeringen

Het basisscenario voor de financiële markten blijft in 2020 echter gematigd positief. Het handelsconflict kan de economie weliswaar op korte termijn in een neerwaartse spiraal brengen, maar Davies denkt dat Trump het niet zover zal laten komen.

Die weet namelijk dondersgoed dat als hij herverkozen wil worden de economie goed moet draaien. Bij een handelsoorlog is dat praktisch onmogelijk.

Een positieve verrassing is ook mogelijk als het handelsconflict van tafel verdwijnt en bedrijven gebruikmaken van de lage kredietkosten voor nieuwe investeringen. Als dan ook de lonen nog stijgen en de consumptie oploopt, dan kan de economie snel de weg omhoog kiezen.

Liever Amerikaanse aandelen

Maar helaas wijst tot toe niks daarop, zegt Davies. Hij denkt dat beleggers dit jaar heen en weer geschud zullen worden tussen positieve en negatieve scenario’s. Dat betekent veel marktvolatiliteit.

In een dergelijke klimaat is diversificatie altijd goed. Verder adviseert hij beleggers in te spelen op langetermijntrends. Twee die eruit springen zijn voor hem cloud computing en vergrijzing.

Regionaal blijft hij een voorkeur houden voor de Verenigde Staten. De VS groeit weliswaar langzamer dan bijvoorbeeld China of India, maar het heeft wel veel meer kwalitatief hoogstaande bedrijven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie