Nieuws

Geen last van een stuiterende olieprijs

Onverwachte en hevige olieprijsbewegingen spelen beleggers steeds opnieuw parten, zo bleek ook vorige week. Hoe daarmee te dealen? Professionals van ING, Blackrock en Robeco hebben daar verschillende ideeën over.

"Een olieschok komt nooit vanzelf"

Bob Homan, hoofd Investment Office van ING: "Voor aandelenbeleggers valt er weinig te doen aan volatiele olieprijsbewegingen. Want als er iets met de olieprijs gebeurt, dan heeft dat al snel effect op de hele portefeuille. Een olieschok komt nooit vanzelf. Er is altijd een externe aanleiding die zijn effect heeft op beurzen en economie. Stel dat er een oorlog uitbreekt tussen de VS en Iran. Dat raakt het vertrouwen van consumenten, producenten en ook beleggers."

Bob Homan van ING

"Veel beleggers keren zich uit duurzame overwegingen af van oliebedrijven. Die neiging heb ik ook. In onze duurzame portefeuilles zal je de oude energiesector niet aantreffen. Dat geldt niet voor de gewone portefeuilles. Deze portefeuilles hebben er tijdens spanningen in de oliemarkt juist baat bij dat de fossiele energiesector er deel van uitmaakt. Op dagen dat de beurs door olie-onrust naar beneden gaat, zorgen de olie-aandelen voor tegenwicht."

"Overigens ben ik niet bang dat de olieprijs stevig zal oplopen. Er is tegenwoordig eerder overaanbod dan overvraag. Mocht de olieprijs desondanks hard stijgen, dan wordt de oliedeal van de OPEC opengebroken en zullen de Amerikanen meer schalie-olie op de markt brengen."

"Beleggen in olie kon wel eens precies de verkeerde keuze zijn"

Lukas Daalder, Chief Investment Strategist bij het BlackRock Investment Institute:  "Afgezien van alle andere overwegingen met betrekking tot het samenstellen van de beleggingsportefeuille, lijkt het op zich simpel te veronderstellen dat de olieprijsgevoeligheid van de beleggingsportefeuille kan worden verlaagd door een deel van de portefeuille in olie te beleggen. Maar dat kon wel eens precies de verkeerde keuze zijn. Zo bewegen olie en beurs momenteel in tegengestelde richting, omdat de olieprijs gezien wordt als een proxy-indicator voor oplopende politieke spanningen in het Midden Oosten. Een hogere olieprijs leidt dus tot een lagere beurs."

Lukas Daalder van Blackrock

"In de periode 2015-2016 was het verband precies andersom. Toen werd een lagere olieprijs gezien als een indicatie van een wegvallende vraag, dus lagere economische groei en verhoogde kans op een stijging van faillissementen in de oliesector. Een stijging van de olieprijs was in die fase juist positief voor de beurs."

"Kijken we naar het langetermijnplaatje (zie onderstaande grafiek), dan zien we dat de positieve correlatie sinds 2010 overheerst. Olie opnemen als hedge voor onrust in het Midden-Oosten kan op korte termijn wellicht prima werken, maar het risico is dat escalatie afneemt en dat het positieve verband weer terugkeert. In dat geval is het niet uit te sluiten dat de prijs van olie daalt, zonder dat het de beurs ten goede komt. Je moet dus vrij stellig zijn in de verwachting dat de zaak verder zal escaleren om een al te grote ingreep in de portefeuille aan te brengen."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

"Op de lange termijn beweegt de prijs van olie rond de 60 dollar"

Fabiana Fedeli, Global Head of Robeco Fundamental Equities

“Met de olieprijs gaan we tegenwoordig anders om dan in het verleden. Er bestaat niet langer een duidelijke trend. Dat komt mede doordat schalie-olie op de markt is gekomen. Bij dreigende olietekorten neemt het aanbod schalie-olie snel toe. We geloven niet dat de ruzie tussen de VS en Iran voor een structurele verandering zal zorgen. Daarom houden we vast aan onze lange termijn verwachtingen voor de oliesector. Behalve als de Straat van Hormuz voor lange tijd wordt geblokkeerd. Dat is een game changer. Ongeveer 20% van de wereldwijde olie wordt door deze nauwe zee-engte vervoerd.”

Fabiana Fedeli van Robeco

“Bij het beleggen in de oliesector is het de kunst om die oliebedrijven te kopen die niet afhankelijk zijn van de olieprijs. Wij kijken naar structurele elementen en veranderingen die een oliebedrijf aantrekkelijk maken. Op de lange termijn zien we de olieprijs rond de 60 dollar bewegen. Op basis van die prijs moet een oliebedrijf koopwaardig zijn. Omdat heftige prijsbewegingen veelal het gevolg zijn van geopolitieke conflicten is het zaak breed gespreid te zijn: over de verschillende regio’s, in de verhouding tussen upstream en downstream en tussen zowel conventionele als alternatieve energiebronnen.”

“Nee, het lijkt me geen goed idee om als de belegger de oliesector te mijden. Deze sector telt een aantal zeer goed geleide bedrijven die hoge cashflows en aantrekkelijke rendementen voor aandeelhouders genereren. Het is een kwestie van goed je huiswerk doen. Met veel van deze bedrijven hebben we een engagementprogramma lopen op tal van onderwerpen, zoals het verbeteren van operationele efficiency, duurzaamheidsbeleid en corporate governance.”


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine ETF's