Nieuws

Het is weer tijd voor een oliesector-outperformance?

Olieaandelen doen het al jaren heel veel slechter dan het beursgemiddelde. Krijgen we in 2020 het inhaaleffect?

Oliebedrijven en hun toeleveranciers zitten op de beurs al jaren in het verdomhoekje. Ook 2019 was weer een matig jaar voor aandelen als RDS, BP, Exxon en Schlumberger.

Daar zijn meerdere redenen voor. Denk aan de sterke productie van schaliegas en –olie in de VS die de prijzen van olie en gas drukt, de groei van duurzame alternatieven zoals wind en zonne-energie en institutionele beleggers die olie-aandelen uit ESG-overwegingen steeds vaker links laten liggen.

Twee kampen

Sommige analisten hebben daardoor hun vertrouwen in de oliesector grotendeels verloren. Dat geldt onder meer voor de analisten van Morgan Stanley en CIBC Capital Markets.

Maar dat geldt niet voor iedereen. Integendeel, eind vorig jaar waren er meerdere analisten die een goed 2020 voorspelden, waaronder analisten van Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, J.P. Morgan en Citigroup.

Opec en opkomende markten

Drie vaak genoemde redenen voor een rebound zijn de productieverlagingen voor 2020 door oliekartel Opec, een hogere economische groei in opkomende markten en hoge schulden in de Amerikaanse schaliesector, die voor een shake-out zullen zorgen.

Een vierde reden is dat olieaandelen historisch gezien goedkoop zijn, zeker als het relatief hoge dividendrendement in ogenschouw wordt genomen.

Hoe goedkoop olieaandelen daadwerkelijk zijn, blijkt onder andere uit een grafiek op twitter van analist Octavio Costa van Crescat Capital, waarin de marktkapitalisatie van de olie-industrie is afgezet tegen de omzet, een soort gemiddelde koers-omzetverhouding.

Daaruit blijkt dat deze sector het laagste waarderingsniveau heeft bereikt in de laatste 20 jaar. “Oil-service stocks have never looked so cheap”, constateert Costa dan ook in de tweet.

In perspectief

De optimistische geluiden van analisten moeten wel in perspectief worden geplaatst. J.P. Morgan is bijvoorbeeld wel positief over de korte termijn, maar niet over de lange, omdat er op de lange duur een vrij grote kans blijft bestaan op overproductie, dus lagere olieprijzen.

Daarnaast hebben analisten de laatste jaren zich wel vaker positief uitgesproken over olieaandelen, waar ze dan later weer op moesten terugkomen.

Lees ook: De belangrijkste trend van de laatste jaren was de schalierevolutie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's