Nieuws

Pas op voor zombievermogensbeheerders

David Hunt van PGIM verwacht in 2020 een slagveld in de vermogensbeheerindustrie.

David Hunt, CEO van vermogensbeheerder PGIM met 1300 miljard dollar onder beheer, waarschuwt voor een zombie-apocalyps in 2020. Hij denkt dat zeker 80% van de vermogensbeheerders de zombiestatus krijgen en dus afkoersen op een overname of faillissement.

“We hebben nog nooit eerder een zo grote onevenwichtigheid gezien tussen de winnaars en verliezers,” zei Hunt maandag tijdens een interview met Bloomberg Televison.

“De meerderheid van de assetmanagers, die alleen beleggen in beursgenoteerde aandelen of alleen in obligaties, die hebben het zwaar. Ik zie de uitstroom van vermogen niet stoppen.”

Somber

De vooruitzichten die Hunt schetst voor de sector zijn niet bepaald florissant. De meeste fondsbeheerders zijn gewend geraakt aan vette bonussen en hoge salarissen, maar door de opkomst van passief beleggen zijn die tijden definitief voorbij.

Vooral kleinere firma’s krijgen het moeilijk. Actieve fondsbeheerders die niet naar behoren presteren, zullen rucksichtslos worden afgestraft.

Hunt: “Fondsen die met hun aandelenkeuzes dichtbij de benchmark blijven, zullen worden vervangen door passieve fondsen en dat is ook volkomen terecht.”

Winnaars

Er zijn volgens Hunt drie soorten assetmanagers die wel kunnen overleven: 

  1. Vermogensbeheerders die veel ETF’s aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan Blackrock of Vanguard.
  2. Boutiquefirma's die zich specialiseren in private equity.
  3. En assetmanagers met een internationaal gespreide brede portefeuille. 

Tot die laatste categorie rekent Hunt PGIM zelf, de beleggingstak van verzekeringsconcern Prudential. Het heeft 1300 miljard dollar onder beheer en belegt in zowel obligaties, aandelen, vastgoed als private equity.

Er zijn volgens Hunt geen plannen om ook actief te worden op het gebied van ETF's.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie