Nieuws

"2020 wordt zeker geen slecht beursjaar"

Beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van J.P. Morgan AM over de negatieve en positieve verrassingen van 2020. "De situatie is 180 graden gekanteld."

Ook volgend jaar zorgen politieke onzekerheden volgens J.P. Morgan AM voor onrust en veel winstgroei zit er niet in. Gelet op de hoge waarderingen moeten beleggers niet rekenen op fraaie aandelenrendementen, aandelen uit de VS en de opkomende markten uitgezonderd.

Over staatsobligaties is JP Morgan AM niet al te enthousiast, maar voor de spreiding blijven ze onontbeerlijk. Ook alternatieve beleggingen zoals infrastructuur, macro-fondsen en real assets zijn nodig om het beleggingsscheepje in tijden van onrust recht te houden.

Wat ook in 2020 niet verandert, is de hulp van centrale banken. Die springen ook volgend jaar bij als het nodig is.

Wat is het verschil tussen de beleggingsoutlooks van 2019 en 2020?

Vincent Juvyns: “De situatie is nu heel anders dan een jaar eerder. Aan de vooravond van 2019 was de inflatie overal boven 2%, groeide de wereldeconomie met 3,5%, hielden beleggers rekening met een normalisering van het beleid van de centrale banken en gingen aandelen hard onderuit. Nu is de inflatie, behalve in de VS, fors onder de 2%, blijft de wereldgroei op 3% steken, zal het stimulerende monetaire beleid langer aanhouden. Aandelen zitten momenteel midden in een rally.”

Vicnet Juvyns van JP Morgan AM

Wat waren de grote verrassingen van 2019?

“Ik ging uit van normalisatie van het centrale bankenbeleid. Dat kwam niet uit. Niemand rekende erop dat de beurzen het zo goed zou doen. Niemand verwachtte ook dat de handelsoorlog zo ver zou escaleren.”

Wat brengt 2020?

“De economische omgeving is er gunstiger op geworden door de handelsovereenkomst en de uitslag van de Britse verkiezingen. Maar aandelen zijn niet goedkoop en de winstgroei staat onder druk. Een aandelenrally zoals we dit jaar meemaakten, is daarom onwaarschijnlijk. Wij blijven een lichte voorkeur houden voor Amerikaanse aandelen en aandelen van opkomende markten. Verder zijn we negatief over Europese aandelen, lange duratie, bedrijfsobligaties. Binnen obligaties zijn we alleen positief over emerging markets debt.”

Wat kan de grote positieve verrassing van 2020 worden?

“Dat door een handelsakkoord de economische groei fors aantrekt. Een andere verrassing zou een groei van de productiviteit zijn. Zo aan het einde van de cyclus is dat nodig om de economische groei aan de gang te houden. Positief zou zijn als landen van de EU fiscaal stimuleren en er extra stappen worden genomen om de integratie te bevorderen. Mocht China maatregelen nemen om de economische groei boven de 6% te houden, dan zal dat met gejuich worden ontvangen.”

Negatieve verassing?

“Een hernieuwde escalatie van de handelsoorlog. Een verdere verzwakking van de Chinese economie. Instabiliteit in Europa, doordat de Commissie door onenigheid weinig voor elkaar krijgt.”

En de Amerikaanse verkiezingen? 

“Het is moeilijk om te zeggen wat de markten willen. Een Republikein is meestal goed voor de beurs maar een Democraat is goed voor de economie. Zeker is dat de uitkomst van de verkiezingen op korte termijn weinig effect heeft op de Amerikaanse economie. Zeker is ook dat de verkiezingsstrijd door de miljarden aan campagne-uitgaven de Amerikaanse economie extra vooruit helpt.”

Kijken we verder dan 2019, dan verwachten jullie dat Europese aandelen meer rendement zullen geven dan Amerikaanse. Hoezo?

“Dat is vooral een waarderingsverhaal. Europese aandelen zijn goedkoper, dus hebben op de lange termijn meer potentie.”

Tenslotte, beursjaar 2020 wordt …

“Minder lonend dan 2019, maar het wordt zeker geen slecht beursjaar. De zucht naar inkomen wordt (ook) het thema van 2020. Dat pakt vooral gunstig uit voor aandelenbeleggers, die profiteren van dividenduitkeringen (Europa) en share buybacks (VS).”

De lange termijn beleggingsvooruitzichten van JP Morgan AM

raex

 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Outlook 2022