Nieuws

Stem op Johnson is stem voor sterk pond

Bij de Britse verkiezingen wijst alles op een grote overwinning van de Conservatieven. Dat is goed voor een snelle afronding van Brexit en voor de waarde van de Britse munt.

Het is morgen election day. De Britten gaan naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Overal wordt met spanning uitgekeken naar de uitslag die allesbepalend kan zijn voor Brexit. 

Een keuze voor de Conservatieve partij van premier Boris Johnson is volgens de meeste analisten een keuze voor een snelle afronding van de Brexit-onderhandelingen. Labour wil daarentegen eerst een nieuw referendum. Terwijl de Groenen, Liberaal-Democraten en Scottish National Party het liefst in de EU willen blijven.

Duidelijk van elkaar afwijkende meningen dus, die grote uitwerkingen kunnen hebben op de valutamarkt, zegt financieel dienstverlener Ebury.

Pond keldert bij Labour-overwinning  

Ebury verwacht dat als de Conservatieven winnen het Britse pond verder aan kracht zal winnen tegenover de euro. Gebeurt dat niet, dan staan de nationale munt lastige tijden te wachten.

Bij een overwinning van Labour kan de verhouding pond-euro volgens Ebury wegzakken tot 1,11 en de pond-dollarkoers naar 1,20. Daarbij speelt overigens niet alleen de aanhoudende impasse rond Brexit een rol, maar ook dat er onder Labour waarschijnlijk meer schulden worden gemaakt, geprivatiseerd wordt en de belastingen zullen stijgen.

De pond-euro wisselkoers staat nu op 1,19. Bij een stevige conservatieve meerderheid zou de pond-euro volgens Ebury richting 1,20 tenderen en pond-dollar naar 1,34. 

Beste resultaat sinds Maggie Thatcher

Een overwinning van de conservatieve partij is al grotendeels in de koers verwerkt, waar volgens de peilingen ook niks tegen in te brengen is. De Conservatieven staan namelijk in alle peilingen ruim voor op Labour.

Het lastige bij deze voorspellingen is wel dat Groot-Brittannië een districtenstelsel heeft, waardoor kleine regionale afwijkingen grote gevolgen kunnen hebben voor de einduitslag.

Ebury wijst echter op een enquête van YouGov waarin die regionale verschillen zijn meegenomen, en ook daaruit komen de Conservatieven als de grote winnaar uit de bus met 349 zetels, wat het beste resultaat voor de conservatieve partij zou zijn sinds Margret Thatcher eind jaren tachtig.

Lees ook de inschatting van ING: Vier scenario's voor de Britse verkiezingen

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie