Nieuws

Vier scenario's voor de Britse verkiezingen

De Conservatieven hebben bij de verkiezingen in december iets betere kaarten dan Labour, maar een succesvolle Brexitdeal is nog heel ver weg.

De Britten gaan op 12 december naar de stembus. Wat betekent dat voor de Brexit en de financiële markten? Een meerderheid voor Labour sluit ING op basis van de peilingen uit. Hetzelfde geldt voor een grote overwinning van de Conservatieven van Boris Johnson.

ING nam alle scenario’s door en deze vier scenario’s zijn het meest plausibel: 

  1. Een door Labour geleide minderheidsregering.
  2. Een kleine meerderheid voor de Conservatieven.
  3. Een conservatieve meerderheidsregering met steun van de Ierse DUP. 
  4. Een conservatieve minderheidsregering (met of zonder DUP).

No-deal

Dit vierde scenario is volgens ING het meest voor de hand liggend en het meest gevaarlijk voor de Europese economie. Alles is dan namelijk mogelijk. Ook een no-deal Brexit, wat de onzekerheid bij consumenten, ondernemers en beleggers weer zal doen oplaaien en het Britse pond onder druk zal zetten.

Een kleine conservatieve meerderheid biedt ook geen garanties, maar de kans dat Boris Johnson zijn deal voor 31 januari door het parlement en de senaat krijgt, is dan wel een stuk groter.

Meebetalen aan EU-begroting

Alleen doemt dan alweer de volgende vraag op. Lukt het Johnson ook om een definitieve handelsovereenkomst met de EU te sluiten voor de transitieperiode eind 2020 afloopt.

De druk om dat te realiseren zal groot zijn, want lukt dat niet dan moeten de Britten meebetalen aan de volgende EU-begroting. Dat zal Johnson willen voorkomen. 

Niet alleen Brexit van belang

Voorlopig staan de Conservatieven overigens ruim voor op Labour en de overige partijen, zoals de Liberal Democrats en de Scottish National Party. Maar dat was in 2017 bij de laatste verkiezingen onder Theresa May ook zo. Labour haalde toen aan het eind sterk in. 

Een van de grootste onbekende factoren op weg naar de verkiezingen is wat de Brexitpartij gaat doen. Partijleider Nigel Farage heeft aangekondigd dat zijn partij niet in alle Britse kieskringen een kandidaat zal opstellen.

Het ligt voor de hand dat hoe minder kandidaten hij opstelt tegenover de Conservatieven des te groter de kans op een overwinning voor Johnson is. Dat geldt des te meer omdat Groot-Brittannië een districtenstelsel heeft, waarbij kleine partijen nauwelijks kans op zetels hebben. Elke stem die van Farage naar Johnson verhuist, telt daardoor dubbel.

Links tegen rechts

De andere grote vraag is hoe belangrijk de kiezers andere thema's dan Brexit vinden. Tijdens de verkiezingen in 2017 bleek overduidelijk dat het belang van Brexit werd overschat.

Dat kan nu weer zo zijn, waardoor het bijvoorbeeld doorslaggevend kan worden dat Labour-leider Jeremy Corbyn een behoorlijk linkse agenda heeft met hogere belastingen voor de rijken en nationalisatie van staatsbedrijven. Terwijl de Conservatieven een veel liberaler beleid voorstaan.

Andere belangrijke thema's voor de kiezers zijn onderwijs, gezondheidszorg (National Health Service), migratie, sociale zekerheid, criminaliteit en de economie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's