Nieuws

Efficiëntere markten, dus hogere koersen

De opkomst van actieve en passieve producten heeft de markt efficiënter gemaakt, maar aandelen zijn wel duurder geworden daardoor.

Fundamentals zoals economische groei, ontwikkeling van de bedrijfswinsten, omzet, rente, cashflow, et cetera zijn van groot belang voor effectenmarkten. Maar het zijn niet de enige variabelen waar beleggers rekening mee moeten houden.

Er zijn andere trends en variabelen die net zo belangrijk zijn, al zijn ze minder eenvoudig te kwantificeren dan fundamentals. Dat schrijft vermogensbeheerder Ben Carlson in Fortune.

Een trend springt er wat hem betreft bovenuit. Dat is het feit dat vroeger veel van de beurshandel werd gedaan door amateurbeleggers. Tegenwoordig zijn managers van fondsen verantwoordelijk voor 98% van de handel.

Minder koopjes

Binnen deze trend is er nog een andere trend, namelijk die van actieve beleggingsfondsen naar indexfondsen en ETF’s.

Carlson denkt dat deze ontwikkeling voor de Amerikaanse aandelenkoersen gunstig heeft uitgepakt. Zowel de steeds lagere kosten van beleggen, de efficiëntie van effectenmarkten als de groei van pensioenfondsen hebben de waarderingen opgestuwd.

Keerzijde is wel dat er ook minder koopjes te vinden zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie