Nieuws

Lage olieprijs bedreigt Amerikaanse high-yieldmarkt

Het aantal defaults van Amerikaanse oliebedrijven in de Amerikaanse high-yieldmarkt is verdubbeld. Belangrijkste reden is de lage olieprijs, zo concludeert Amundi.

De Franse assetmanager constateert in het rapport High Yield: deep diving needed due to a more uncertain outlook dat de schalierevolutie de productie van olie en aardgas in de VS weliswaar nieuw leven heeft ingeblazen, maar dat deze ontwikkeling negatief heeft uitgepakt voor financiers. Hoge investeringskosten en de snelle uitputting van de bronnen leiden tot lage opbrengsten voor beleggers in schaliebedrijven.

Zelfs de kortstondige piek in de olieprijs, onder andere als gevolg van de drone-aanval op Saudi Aramco, bracht obligatiebeleggers in de energiesector slechts kortstondig verlichting, merkt Amundi op.

De oliesector heeft weer het stokje overgenomen van de retailsector als slechtst presterende sector binnen de Amerikaanse high yield-obligatiemarkt. Van de 64 wereldwijde defaults in de eerste negen maanden van 2019, vonden er maar liefst negentien (30% van totaal) plaats in de energiesector, tegenover 19% in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal defaults in de retailsector halveerde juist.

raex

Belangrijkste reden van de zwakke gang van zaken in de Amerikaanse oliemarkt is - wat anders - de daling van de olieprijs van 77 dollar per vat in oktober 2018 naar 42 dollar in december 2018. Inmiddels wordt er voor een vat WTI 56 dollar betaald.

De gemiddelde defaultrate binnen het Amerikaanse high yield-obligatiesegment ligt inmiddels op 3%. In de energiesector is het percentage wanbetalingen bijna 2,5 keer zo hoog en ligt op 8%. Energie-obligaties worden verhandeld met een renteopslag van 750 basispunten, dus veel rek is er niet meer.

raex

Amundi verwacht niet dat de olie- en gasprijzen op korte termijn structureel gaan stijgen, hetgeen impliceert dat de spreads en distressed-ratio’s in 2020 hoog zullen blijven. Het risico op een spill-over is laag.

Een manier om de blootstelling aan energierisico's te verminderen, is volgens Amundi door meer schuld te kopen van energiebedrijven die gespecialiseerd zijn in de verwerking, opslag, transport en marketing van olie en gas. Hun inkomsten worden meestal op basis van volumes berekend in plaats van op heersende olie- en gasprijzen.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie